Прочетено: 1239

bloomberg tv, "Бизнес среща"

Гост в студиото Фил Пилипов, почетен член на БСК, собственик на „Atlas Cranes & Excavators"

Фил Филипов е специалист в оздравяването на губещи предприятия. Последната му придобивка е „Atlas Cranes & Excavators“, но успехът му се простира далеч отвъд нея, пресичайки границите на 15 държави. Една от тайните на успеха му е във философията, че няма лоши работници, но има лоши управници. За методологията си той разказва в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

„В 95% от случаите управлението на дадена компания е лошо. По тази причина винаги започвам отгоре в мениджмънта, а не отдолу при служителите. В 15 страни не съм видял лоши работници, а в 49 фирми съм срещнал много лоши управници“.

Но дори човек с огромен опит зад гърба си е в състояние да прави грешки. В случая на Фил Филиповгрешките са били само две, като от всяка от тях той е направил своите изводи.

„От 49 предприятия в 15 страни има само две фирми, които не успях да вдигна. В единия случай продуктът не беше добър, а в другия беше с продукт, който не харесвах и нямаше бъдеще“.

Доброто предприятие се определя от добрия мениджмънт, смята още Филипов. Когато един ръководител е отворен и не стои само в офиса, отива рано на работа, слуша клиентите си, държи на обещанията си, на качеството на продукта и на дисциплината във фирмата си, тогава той носи успех на предприятието.

„Обичайно ми отнема около 9 месеца, за да възстановя една компания. Това е времето, за което се ражда едно дете. Но има случаи, като при слоновете, в които ми отнема по 2 години за възстановяване“.

Фил Филипов дава и един интересен съвет за българския бизнес, а именно да бъде по-точен, по-дисциплиниран и да държи на качеството си. Но какъв ценен съвет самият той е получавал в кариерата си?

„Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат“.

Видео от целия интересен разговор с Фил Филипов вижте по-горе.