Прочетено: 743

Липсата на образование влияе на мотивацията младите у нас да работят. Около това мнение се обединиха Томчо Томов от Българската стопанска камара и Любослав Костов от КНСБ в "България сутрин". Според последните проучвания около 20% от младите хора, на възраст между 20 и 34 години, нито работят, нито учат.   

Томчо Томов обясни, че около 60% от тези хора нямат никакво образование, а 30% са със средно, но без никаква квалификация. Той допълни, че бизнесът губи около 2,5 милиарда заради неизползването на този потенциал и липсата на специалисти.

"Тенденцията младите хора да не работят и учат става устойчива. Тези 20% са около 250 000 работоспособни души, а според някои изследвания са и 350 000. Причините за това са комплексни. Младите се откъсват по-късно от семейната среда, разчитат на издръжка по-дълго време. 51% от тези млади хора са българи, 30% роми и 20% са турски етнос и други. Проблемът идва и от това, че 70% от тези хора живеят в селата. Те нямат вътрешна мотивация", обясни Томов.

"Тези проблеми са свързани и с образователната система и семейството. Около 40% се издържат от своите родители и близки, а 60% намират някакви доходи в сивата икономика и нерегламентираната заетост. До 10 години ще има нужда от още 500 хиляди квалифицирани специалисти", разясни той.

Любослав Костов подкрепи своя колега и заяви, че България харчи около 1,2 милиарда по-малко от необходимото за образование. Той допълни, че младите не мислят, че образованието ще им е необходимо в живота и това е голям проблем.

"Голяма част от тези хора не са образовани. 3,6% от БВП се разходват за образование. Това е с около 1,2 млрд. по-малко отколкото трябва. След 20 години 80% от професиите, които ще упражняват младите, не се преподават в момента в училище. Държавата трябва да бъде по-активна и да интегрира тези млади хора, а не да им се сърди, че седят по кафетата. Те са част от обществена система, която явно има проблем с образованието. Висшето образование трябва да стане по-атрактивно за младите", каза той пред Bulgaria ON AIR.