Прочетено: 986

bloomberg tv

Недоволството на бизнеса е от по-високите цени на борсата, и то не в отделни дни, а за едни по-дълги периоди от края на 2018 г. насам. Българският бизнес плаща най-високите цени за енергия в Европа, а на регулирания пазар са най-ниските.

Оттам идват и проблемите с конкурентността на индустрията. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaira Камен Колев, съветник на председателя на УС на Българска стопанска камара (БСК).

"Спрямо НЕК имахме бележки за провеждането на търговете. Имаше например търг с прекалено завишени финансови изисквания, което навяваше съмнения за фаворизиране на определени участници. Това трябва да се разследва", каза още Колев. 

Според него се предпочита продажбата на т.нар. „базов профил“ вместо на „пиков профил“, което води до източване на язовирите и невъзможност да се тушира цената на пиковото потребление, което интересува бизнеса. 

От БСК са съгласни с твърденията на Петър Илиев (освободен от НЕК по-рано тази седмица от министъра на енергетиката Теменужка Петкова), че не се защитава свободния пазар и настояват час по-скоро да се въведат изискванията на Регламент на ЕС за интегритета и прозрачността на пазарите на едро, каквато е Българската енергийна борса, със съответните забрани за манипулиране на цените, търговия с вътрешна информация и санкциите за подобни действия. Само така могат да се гарантират предвидими цени на електроенергията, категоричен е Колев.

„Нашата борса е ниско-ликвидна и задържането на предлагането в момент, когато се предоговарят дългосрочните договори, води до изкуствено повишение на цените или пък закупуването на големи количества на ниски цени и после стремежа за препродаване на завишени, всичко това са практики на ръба на закона, които е нужно да се разследват“, каза още гостът.

По думите му работодателските организации искат осигуряване на достатъчни количества с цел туширане на проблема с ликвидността, либерализация на енергийния пазар и определяне на срокове за това, отваряне на пазара и осигуряване на капацитет за intra-day доставки, т.е. пазарна свързаност в региона, които да минимизират големите колебания в цените.

Вижте още във видеото.