Прочетено: 357

БНТ, Още от деня, 3 декември 2019 г.

"Бизнес средата в България е лоша. Проблемите са навсякъде." Това каза в интервю за БНТ председателят на Българската стопанска камара (БСК), Радосвет Радев. Според него има проблем с нормативната несигурност, с управленския потенциал.

Той даде пример с ваучерната система, чрез която държавата искаше да стимулира малки компании да се листват на борсата. Оказва се, че досега има само една заявка за подпомагане с 50 хил. лв., но впоследствие фирмата е върнала ваучера, тъй като се оказва невъзможно да бъде листната, поне според администрацията. „Оказва се, че всички онези, които трябва да одобрят проспекта, не могат да оценят актива, а той е знание, ноу-хау у и т.н.

Радев не пропусна да изтъкне огромният брой и непрестанни поправки в законите, които карат предприемачите да не са сигурни за бъдещето на бизнеса си. „За 11-те месеца от началото на годината Кодексът на труда е променян 10 пъти, Кодексът за социално осигуряване – 4 пъти, ДОПК – 3 пъти“, каза председателят на БСК.

Той е на мнение, че властта не трябва да се рада толкова на растежа от 3.5%, който отчита българската икономика. „Сега отчитаме че има ръст на БВП с 3.5%, а в действителност би могло да е 7%. И когато се говори, че трябва да стигнем тези преди нас, с които тръгнахме заедно, е много важно да се откриват интелигентните резерви в обществото“, каза той.

„Няма предвидима правна среда. Предприемачите не чакат държавата да им изкарва парите, а да знаят какво ще е утре или след една година. И в тази турболентна среда българският предприемач  е герой. Защото живеем в най-спартанските условия в Европа за предприемачите. Затова те предпочитат да излязат и да правят бизнес навън, защото там са като на санаториум“, каза Радев.