Прочетено: 570

bloomberg tv

Станислав Попдончев, зам.-председател и главен финансов директор на БСК, В развитие, 16.12.2019

В края на 2019 г. най-големият страх за бизнеса у нас е, че може да не отговори на очакванията на пазара поради липсата на работна ръка на всички нива. Това каза Станислав Попдончев, зам.-председател и главен финансов директор на БСК, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Останалите страхове на бизнеса традиционно са свързани с бюрокрацията, корупцията, качеството на образованието и инфраструктурата, въпреки че по отношение на нея има и положителни тенденции“, посочи Попдончев.

Сред най-значителните събития за бизнеса у нас през 2019 г. гостът посочи изтичането на данни от Националната агенция за приходите, продължаващите промени в наредба Н-18, както и нашумялата тема за това кой трябва да поема първите 3 дни от болничния на служителите.
„Бизнесът у нас очаква улесняване на процедурите за привличане на работна ръка от 3-ти страни и подкрепя идеята за диференцирана ставка върху някои стоки“, отбеляза Попдончев.

Като интересен факт той изтъкна, че 50% от компаниите подкрепят присъединяването на България в еврозоната, а останалите са против. „Вероятно това се дължи на евроскептичността, която идва от някои други източни страни, по отношение на запазване на неутралитет на валутата. България обаче не е в тяхната ситуация, тъй като те имат свободен валутен курс, а ние сме в условията на валутен борд“, коментира гостът.

По думите на експерта очакванията на бизнеса към външната среда през 2020 г. са за забавяне в икономиката. „В същото време фирмите прогнозират повишение на приходите си, инвестиции в нови продукти, над половината от тях планират да инвестират в обучение на кадри, както и предвиждат повече пари за иновации и патенти“, допълни той.