Прочетено: 174

тв. bloomberg, Бизнес старт, 25.01.2021 г.

Гост в студиото е Григор Димитров, главен директор "Осигурителни отношения" в БСК, член на Надзорния съвет на НЗОК и преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси.

__________

В бюджета на здравната каса за 2021 г. за болнична помощ са отделени около 2.620 млрд. лв. Това е значително увеличение, което ще внесе стабилност спрямо сумата за миналата година от 2.235 млрд. лв. Това заяви Григор Димитров, член на Надзорния съвет на НЗОК и преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Изчисленията показват, че за бюджетът за болнична помощ за тази година е увеличен със 17.2% или 400 млн. лв. 

За извънболничната помощ увеличението на средствата спрямо миналата година е с 9%, допълни Димитров. 

По думите му разрешаването на плановата дейност е добра стъпка. 

"Средствата, които се отделиха по мярката 85/100, възлизат на 280 млн. лева, като 160 млн. бяха насочени към болничната практика, 50 млн. лв - за изънболничната и останалата част за денталната практика". 

Григор Димитров посочи, че след август са били приети редица мерки за закрепване финансовото здраве и компенсиране на увеличените разходи.

"Средно с 10% се увеличиха цените на всички 247 клинични пътеки, като при някои промяната беше минимална, но Covid пътеките и тези за белодробни заболявания бяха обект на 70-процентна промяна". 

От разговора стана ясно, че 87 млн. лева са били разпределени по петте коронавирусни пътеки и 6 млн. лева за тестове.

Целия разговор може да видите във видеото.