Прочетено: 540

тв. Bloomberg, 04.02.2021 г., Бизнес старт

Гост в студиото Мария Минчева, заместник-председател на Българска стопанска камара

__________

Работата от разстояние не увеличава работното време, но увеличава риска служителите да работят повече. Това заяви Мария Минчева, заместник-председател на Българска стопанска камара, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова. 

„Ние самите трябва да работим за създаването на култура, в която уважаваме личното си време и да използваме ефективно и служебното си. Информационните технологии размиват разликата между времето за работа и времето за почивка“, заяви Минчева.

„Правото на откъсване от работна среда е основно право на работниците“, категорична е тя.

„Работниците нямат задължение да си преглеждат служебния имейл или да отговарят на телефонни обаждания, когато са в извън работно време. Никой не може да ви принуди да работите извън определеното ви работното време“. 

„Когато обаче говорим за извънреден труд и увеличено работно време, то това трябва да ви бъде възложено от работодателя“, допълва Минчева.

Гостът цитира изследване, според което преди Covid пандемията работниците от рaзстояние са едва 5%, а в момента са 30%.

„Има и психологически елемент. Хората са социални животни и те са свикнали да общуват един с друг. Работата от вкъщи има предимства, но от друга страна може да доведе и до социална изолация. Трябва да се подхожда внимателно, когато се избира такава форма на работа.“

Тя допълва, че работата от дома е установена в Кодекса на труда още от 2011 г., но преди пандемията от тази форма са се възползвали предимно компании в ИТ сектора.

„Заради пандемията на много компании им се наложи да използват тази форма и се оказаха неподготвени. За работодателите е трудно да проследяват дали се върши работата ефективно и по какъв начин служителите отчитат дейност“, каза още Минчева.

Целия разговор вижте във видеото.