Прочетено: 481

БНТ, "Бизнес БГ", 10.10.2021 г.

През изминалата седмица наблюдавахме невиждан скок на цената на природния газ на европейските борси. Само за ден-два средно ръстът е с почти 50% и цената удари 130 евро за мегаватчас.

Паралелно с това и цената на тока не изостава, особено за бизнеса, който казва, че се задъхва.

Една от причините за случващото се в момента е и по-голямото потребление на газ в световен мащаб, процес започнал още преди пандемията. Данните на Международната агенция по енергетика показват, че от 2009 до 2020 г. използваме с 30% повече газ. Ръст има и след пандемията и се очаква да продължи и занапред, с оглед зелените цели на Европейската комисия за по-малко въглеродни емисии.

В Бизнес.БГ председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев коментира прогнозите си относно цените и как ще се отрази това на потребителите.

"Колапс може би все още няма да има, но възможността да стигнем до него е много голяма. Тези скокове в цената на електричеството и природния газ са, меко казано, обезпокоителни, те са стрес в цялата икономика, особено във високопроизводствените сектори"

Прогнозата му до края на годината не е благоприятна - цените на енергоносителите ще продължават да растат. По отношение на газта може би ще има запазване на ценовите равнища, с оглед на това как се повлияха пазарите от изявленията на руския президент.

В момента газовите хранилища на западноевропейските държави също продължават да се запълват. Митрев обаче не е оптимист по отношение на електроенергията. По думите му е имало и манипулации на пазара.

"Към днешна дата ми се струва, че те са ограничени, защото правоохранителните органи все пак се намесиха. Правителството и КЕВР се опитаха с БНЕБ да пристъпят към промяна на правилата. Проблемите не са от края на юли, а са трупани през годините и нито обществото, нито държавните институции обърнаха внимание на това, което казвахме от работодателските организации", обясни той.

По думите му при определена прогнозна цена от КЕВР от 120 лв., крайните цени са три-четири пъти по-високи. Няма природен катаклизъм, който да е причинил това, тоест, цялата система е управлявана недалновидно, заяви Митрев.