Прочетено: 422

бТВ Новините, 14.11.2021 г.

Трудна година за бизнеса в условията на COVID криза и неясна политическа обстановка. Това показват междинните данни от проучване на Българската стопанска камара сред фирмите у нас. Над 60% от бизнеса смята, че състоянието на фирмата, която управлява, се е влошило през тази година. 20% виждат положителна промяна. Почти толкова казват, че ситуацията е непроменена.

Проучването отчита, че голяма част от фирмите са пускали хора в отпуск, спирали са инвестиции, дори са спирали работата си за известно време.

33% са съкратили персонал, а малко над 4% са успели да назначат хора.

Мениджърите отчитат, че работата е намаляла с 60%, а разходите са се увеличили. Например, сметките за ток. Ако в магазин от 400 кв.м. миналата година сметката е била 600 лв., то сега е 2500 лв.

Проучване сред бизнеса у нас отчита, че над 80% от фирмите оценяват изключително негативно липсата на политическа стабилност, липсата на парламент и редовен кабинет, защото това възпрепятства приемането на адекватни мерки по отношение на икономическите политики, съобщи Мария Минчева, зам.-председател на БСК.

От следващите управляващи, заради COVID вълната, бизнесът очаква държавата да поеме част от заплатите на работниците, нулев данък печалба за две години, безвъзмездна финансова помощ и отпадане на общински такси. В противен случай, фирмите ще продължат да свиват разходите си, което ще се отрази и върху техните служители – особено тези в най-засегнатите от COVID вълната сектори.

Вижте още във видеото.