Прочетено: 368

БНТ, Денят започва, 24.02.2022

Не мисля, че сме подготвени за тази ситуация. Възможна и разбираема е реакцията ни да ограничим износа на електрическа енергия, което би дало глътка въздух за гарантиране на енергийната ни система. Но по отношение на газа - там е най-слабото ни място. Нямаме план "Б" и нямаме възможност да реагираме по никакъв начин, това заяви в "Денят започва" президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му азерският газ не може да компенсира това, което внасяме от "Газпром". Това ще удари някои сектори на икономиката. Според него бюджетът, който днес се финализира, трябва да даде опция за някакъв буфер.

Още миналата година международни и финансови институции прогнозираха цена над 100 долара на барел, това поставя в риск изчислението на приходите, както и на разходите в тази голяма разлика на прогнозирана цена на петрола. В същото време нереализирането на инфраструктурните проекти ще засегне строителния бранш по някакъв начин и тепърва ще се търси начин да се компенсират нереализираните приходи, това обобщи експертът от БСК Щерьо Ножаров.

От Русия внасяме предимно енергийни суровини и различни метали. Стокообменът ни с Русия е около 6%, като износът е едва 1,5%. Засяга се главно производството на медикаменти. С Украйна общият ни стокообмен е около 1 млрд. щатски долара. Но става дума за чувствителни суровини. Нашата икономика ще бъде много по-засегната от икономиките на другите европейски страни, допълни той.

Целия разговор вижте във видеото.