Прочетено: 372

бТВ, Новините, 18.10.2022 г.

Доходите да се увеличат поне с процента на инфлацията за тази година. През 2023 г. също да се увеличат. Затова настояват синдикатите в пакет от мерки, които адресират до властта. Подготвят и протестни акции.

Тянка Иванова работи в заведение за бързо хранене от две години. През това време заплатата ѝ се е вдигала на няколко пъти. Последно преди месеци.

"Заплатата ни е увеличена с 60 лева, плюс бонуса, който получаваме от шефа - 50 % намаление на храната за вкъщи, но въпреки увеличението, няма как да ти е достатъчно", разказва тя.

Синдикатите настояват до края на годината да има ръст на заплатите и в частния, и в държавния сектор, поне с процента на инфлацията. От януари до септември тя е 14%, показват последните данни на статистиката. Догодина заплатите да нараснат още с между 12 и 15%.Включително да се въведе необлагаем минимум, казват от КНСБ и КТ "Подкрепа".

"Трябва да продължим 2023 година да компенсираме доходите, така че да могат хората да видят как ще свържат двата края", заявява президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Парламентът непременно трябва да създаде бюджет, дали ще го направи е друг въпрос, защото ще бъде ужас за държавата, ако трябва да работим след нова година с 1/12 от този бюджет", казва президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Работодателите на свой ред се позовават на последните прогнози на Българската народна банка за рязко забавяне на икономическия растеж на страната догодина и на прогнози на различни институции за инфлацията, която се смята, че през 2023 г. ще е между 4 и 6%.

"Т.е. следващата година бизнесът нито има средства за по-високи заплати, нито инфлацията ще бъде висока", заявява Щерьо Ножаров от Българска стопанска камара.

"Нормалното за сегашните цени и за сегашната инфлация под 200 лева да няма човек, който да работи, но няма как, ние няма как да издържим на тези 2000 лева. Ние трябва да вдигнем и цените", заявява работодателят Здравко Узунов.

Синдикатите искат още да се отложи преминаването на домакинствата към свободния пазар за енергия. И най-накрая да определим кои са енергийно бедните българи, които да получат финансова подкрепа, преди освобождаването на цените.