Прочетено: 370

bTV След новините, 08.12.2022 г.

„Увеличението на минималната работна заплата ще струва само 1% от общите разходи и има стимулиращ ефект хората да участват в пазара на труда. Бизнесът, който не може да си позволи да плаща минимална работна заплата, трябва да си пренастрои разходите и печалбите, които заделят за себе си“, коментира пред бТВ Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева смята, че увеличението на минималната заплата ще отвори широко вратата за сивия сектор. „Народното събрание записа в Кодекса на труда колко ще бъде минималната работна заплата. С това достигна кулминацията на популизма, а депутатите заявиха, че се готвят за следващи избори“, заяви тя. Според нея, определянето на работната заплата не е работа на депутатите, а на работодателите и работещите, които трябва да я договарят.

„Правителството определя с постановление размера на минималната заплата. Това, което виждаме в момента, е закъсняла реакция. Такава от изпълнителната власт до момента липсваше. Заради натрупана реакция хората загубиха много от покупателната си способност. На бизнеса в момента му се струва много това увеличение, а ръстът на минималната работна заплата дълго време беше доста нисък на фона на икономическата конюнктура“, коментира Любослав Костов. Според него, за първи път депутатите са били толкова единодушни при гласуване.

„Когато се вдигат заплатите на най-ниско квалифицираните, ще трябва да вдигнете заплатите и на по-високо квалифицираните. Това ще довведе до ръст на средните работни заплати“, посочи Мария Минчева.

Вижте целия разговор във видеото.