Прочетено: 345

Цифровото неравенство е един все още недостатъчно осъзнат проблем, но той води след себе си много последствия. Това е неравенство в достъпа до дигитални технологии, но то не е само неравенство между хора – то е неравенство между предприятия, региони и пр. Това заяви Томчо Томов, директор на Национален център за оценка на компетенциите към Българска стопанска камара (БСК), в предаването „В развитие“(04.04.2023 г.) с водещ Веселина Спасова.

Томов направи коментара си на база изследване на БСК.

„Изследвания показват, че около 30% от населението, около 15% от работната сила са в стадии на социална изолация поради много ниско ниво на дигитална компетентност... С навлизането на технологиите това неравенство все повече се изостря и представлява все по-голям проблем“, посочи той.

„Цифровият преход е ключова задача, ключов стратегически въпрос, който и Европейския съюз изведе на преден план. Той е безспорно изключително важен за конкурентоспособността на икономиката, на предприятието, на хората... „Предприятията, които забавят този процес за обречени на отпадане от световния пазар, който все повече се глобализира. Около 60% от изследваните фирми се намират на ниско или умерено ниско ниво на дигитализация“.

По думите на госта нямаме никакво време да подготвяме бъдещи специалисти. „Вече говорим за навлизане на изкуствения интелект (AI), който на практика ще промени характера на труда, характера на професиите изобщо… На този етап дигитализацията променя основните функции на работното място“, каза той.

„С навлизането на AI ще се променят изискванията към качествата на хората. Сега човек предлага физически и интелектуален труд. AI ще навлезе в много професии, за които не сме подозирали – те ще променят характера си или ще изчезнат“.

„На пазара на труда има около 40% служители, които работят с готови софтуерни продукти. Само 9% могат да създават нови решения, 5% са творците, които създават нови дигитални технологии“, изтъкна Томов.

„Около 60% от работните места, които са изследвани, изискват напреднало и високо ниво на дигитална компетентност, което притежават около 19% от анкетираните“.

Според госта всеки човек, който забави развитието си – е застрашен от отпадане от пазара на труда.

Целия разговор гледайте във видеото.