Прочетено: 116

15.11.2023 г., тв. Bulgaria on air

Бизнесът отправи сериозни критики към направената план-сметка на държавата. Финансовото министерство е категорично, че са заложени повече средства за инвестиции и увеличение на социални плащания.

"Основните притеснения са в две насоки - от една страна за концепцията и акцентите в бюджета, от друга - цифрите. Три акцента са посочени. На първо място е провеждането на социална политика, на второ място са инвестициите, на трето - реформи. В самия бюджет е планирано около 4,6% инфлация, което е над критерия", коментира икономическият съветник в Българската стопанска камара доц. д-р Щерьо Ножаров в студиото на "България сутрин".

По думите му бюджетът е проинфлационен.

"Вместо да свиваме инфлацията, я увеличаваме. Енергийните цени винаги изтласкват инфлацията нагоре. Количеството пари в обращение се разширява доста. Заложен е и 3% бюджетен дефицит, което са едни 6-7 млрд. и говорим, че искаме да влезем в Еврозоната от следващата година. Това не е добре за бизнеса", смята експертът.

В условия на свиване на икономика трябва да се мисли какво правим с производството, предлагането трябва да се увеличава, препоръча доц. Ножаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Публичните капиталови разходи не са инвестиции. Те са около 3 до 5% от БВП, а истинските инвестиции са частните брутни инвестиции, които трябва да са около 25% от БВП. При нас те са 17-18. Ние нищо не правим, за да ги ускорим. Твърде оптимистичен е заложеният икономически растеж от 3,2% и е много по-вероятен прогнозираният от ЕК 2,4%", каза гостът.

Според икономическия съветник в БСК, правителството е готово на разговори за проблемите в бизнеса, но не и за решение.

"Хубаво е, че към момента влиза пакетът данъчни закони. Давам за пример Италия - високотехнологични инвестиции и намаляване на данъчната основа", добави доц. Ножаров.

Гледайте целия разговор във видеото.