Прочетено: 645

bloombergtv.bg, 04.06.2016

Николай Николов, изпълнителен директор на Финтрейд Файнанс, и Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК, в предаването Клуб Investor, 04.06.2016

Въз основа на проучване, свързано с микро и малки предприятия, "Финтрейд Файнанс" АД със съдействието на БСК стартира конкурс за финансиране на микро инвестиции в различни компании. Основният критерий за участие е наличието на прагматична идея. Тя трябва да бъде работеща, осъществима с инвестиция от 5 хил. лв и да има дълготраен ефект върху предприятието. Това каза Николай Николов, изпълнителен директор на "Финтрейд Файнанс" АД, в предаването Клуб Investor с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Инициативата е важна, за да възбуди предприемаческия дух в младите хора, коментира своя страна Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК. По думите му съществува политически риск, който дава отражение върху несигурността на нормативната база. Само за последната година са внесени над 396 предложения за изменение на закони, от които няма нито един закон приет с оценка на въздействието, отбеляза още изпълнителният председател на БСК.

Той подчерта, че липсва квалифицирана работна ръка в почти всеки отрасъл на икономиката. По думите му сериозен проблем представлява финансовия "допинг" от еврофондовете, който подхранва строителния сектор, и е довел почти до ликвидиране на малкия и среден бизнес. 385 хил. регистрирани предприятия от общо 800 хил. плащат социални осигуровки. 92% от тези предприятия, които плащат осигуровки, са микропредприятия.