Прочетено: 1236

БНТ, 2 септември 2016 г.

Синдикати и работодатели на нож заради минималния осигурителен доход за следващата година. Преговорите трябваше да приключат днес, но работодателите отказаха да участват и от социалното министерство удължиха срока до 16 септември. До тогава трябва да се определят минималните осигурителни прагове за работещите в 85 икономически дейности. Заради бойкота на работодателите, до момента има споразумения само в 4 от дейностите.

Минималният осигурителен праг за работещите в туризма се вдига средно с 5,4%. За сервитьорите и готвачите например това означава, че от догодина ще бъдат осигурявани на минимум 480 лева, а не както тази година на 450. За мениджъра на един от най-големите хотели в Бургас по-високият осигурителен праг не е проблем, напротив.

Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара:Ние можем да седнем на една маса и винаги да разговаряме, но не да разговаряме по МОД. На практика МОД не е нищо друго освен един ретрограден инструмент, който покрива или подпомага неефективността на българската администрация за събиране на социално осигурителните вноски.

Синдикатите от своя страна са категорични, че договарянето на минималния осигурителен доход защитава правата на работещите, а освен това води и до увеличение на приходите от данъци и осигурителни вноски.

Договарянето на праговете в почти всички останали икономически дейности обаче е под въпрос. Само една работодателска организация ще преговаря със синдикатите - най-новата -"Съюз за стопанска инициатива". Останалите 4 искат минималните прагове да отпаднат изцяло. Аргументите им - този подход увеличава сивия сектор и ограничава заетостта в отделни региони и сектори.

Миналата година договореност се постигна в 45 от икономическите дейности, а останалите 37 дейности бяха административно определени от социалното министерство. Единствената позиция на ведомството до момента е, че очаква конструктивен диалог:

Минималните осигурителни доходи се договарят между браншовите организации на работодателите и синдикатите. Очаква се преговорите да приключат в средата на септември. Ролята на Министерството на труда и социалната политика е да подпомага този процес, като очакваме да има конструктивен диалог между работодателите и синдикатите.