Прочетено: 1235

БГНЕС

За мен развитието на страната минава през възможностите за развитие на бизнеса и през създаването на перспективи пред младите хора в родината им. Това заяви кандидатът за президент Пламен Орешарски след среща с представители на Българската стопанска камара, предаде репортер на БГНЕС.

Доходите са едната предпоставка за задържането у нас на образованите и трудолюбиви хора в началото на кариерата им. Но още по-важно е младите да имат перспективи за израстване тук и тогава те ще си направят други житейски планове, каза Орешарски. За съжаление, изводът, който правят сега е обратен на този. Като президент, вярно е, че той няма лостовете на изпълнителната власт, но пък може да поставя основните теми на обществено внимание, подчерта той. И в добрия смисъл на думата да упражнява надзор върху правителството и политиките му за развитие, да ги доразвива и подпомага, посочи кандидатът за държавен глава.

Проведохме откровен разговор с Орешарски и не е толкова важно дали ние мислим еднакво по всички дискутирани въпроси, а онова, което би ми се искало да подчертая е, че мечтаем за по-добро бъдеще на България, отбеляза след срещата председателят на УС на БСК Сашо Дончев. Наясно сме какви са правомощията на президентската институция у нас, нямаме свръхочаквания от това, че тя може да промени кардинално живота ни. Но г-н Орешарски пое гаранция тази институция да не излиза от разговора в обществото по най-актуалните теми, а в повечето от тях да се постарае да бъде водеща, категоричен бе той.

_________

Акценти от срещата на ръководството на БСК
с кандидата за президент на Република България Пламен Орешарски,
проведена на 26 октомври 2016 г.

Пламен Орешарски

Заемал съм различни позиции в изпълнителната власт. Президентската институция може привидно да няма правомощия в икономическата сфера, но има важното правомощие за говори пред обществото. Понякога обръщенията към нацията могат да имат по-голям ефект дори от нормативен акт.

След присъединяването ни към ЕС през 2007 г. България главоломно започна да се спуска надолу в класациите. Нямаме голям времеви хоризонт до окончателното пропадане на държавата, затова трябва да се действа бързо и адекватно. Приоритет №1 трябва да е икономиката. Без да се увеличи богатството, няма какво да се разпределя и да се правят социални политики.

През 90-те години ние не бяхме най-бедните в Европа, но от експерименти стигнахме устойчиво до дъното.

За мен най-важното е върховенството на закона, спазването на правилата и нормализирането на работата на институциите, т.е. спиране на институционалния разпад.

Статистиките за миграцията и раждаемостта са силно показателни за качеството на управление. Вижте как се движат кривите и в кои години, при кои управления се увеличава раждаемостта, кога се увеличава емиграцията… Да, това са косвени индикатори, но все пак говорят не малко.

Ключов аргумент на младите да напускат страната не е стандартът на живот, а липсата на перспектива. Например, младите лекари нямат възможност да специализират и да се развиват. Спирането на емиграцията минава през икономическото възстановяване и през това да дадем перспектива на младите хора.

Сашо Дончев – председател на УС на БСК

Какви са вижданията Ви относно състоянието на външнополитическите и икономически взаимоотношения на България?

Пламен Орешарски

Не съм склонен да участвам в разговор за външна конспирация. В резултат от вътрешни предпоставки външните фактори се възползват и оказват натиск. Суверенитетът никой не ни го иска, но можем сами да си го изгубим.

Сашо Дончев – председател на УС на БСК

Как гледате на административната тежест и необходимостта от разоръжаването на администрацията от прекомерната власт, която й е дадена чрез регулаторните режими?

Димитър Бранков – зам.-председател на БСК

Какво е отношението Ви към присъединяването на България към еврозоната?

Пламен Орешарски

Още от 2006 г. започнахме първите разговори с ЕК по въпроса за еврозоната. След официалното ни присъединяване към ЕС през 2007 г. направихме множество контакти с цел създаване на лоби на България за присъединяване към Еврозоната. Истината е, че Европейската централна банка дипломатично ни каза, че ни е рано да се присъединим към зоната. Към днешна дата и в настоящата ситуация, в която се намираме, смятам, че това не е въпрос от първостепенна значимост. Хубаво е да влезнем, но не на всяка цена.

Божидар Данев – изпълнителен председател на БСК

Аз ще Ви задам няколко въпроса.

  1. 2020 г. спират еврофондовете. Имате ли визия за това как трябва да се адаптираме към тази нова реалност?
  2. Как гледате на финансовата децентрализация и даването на реална автономия на общините? Защото финансовата самостоятелност означава и повече сигурност и свобода.
  3. Склонен ли сте да съдействате на бизнеса за внос на работна ръка от трети страни?
  4. Имате ли виждане как можем да капитализираме предстоящото ни европейско председателство?

Сашо Дончев – председател на УС на БСК

Бих допълнил към въпроса за децентрализацията една фраза, която е популярна сред приятелите ми като „Законът на Сашо Дончев“: „Ако някъде по невнимание или нарочно е концентрирана власт, рано или късно до нея се докопва гадно копеле“.

Пламен Орешарски

Страх ме е за председателството, защото сме абсолютно неподготвени. Тук става въпрос за сериозна организация, а не за боядисване на няколко зали в НДК, например. Имаме ли капацитет да определим 15-20 теми и да ги договорим? Познавам капацитета на администрацията и не съм оптимист в това отношение. Нашата цел трябва да е европейският бизнес да каже „Да, там може да се прави бизнес!“. Ако успеем да оставим такова впечатление, това вече е сериозна капитализация. Т.е. важното е да внушим репутация.

По отношение на децентрпализацията смятам, че тя не може да се осъществи при тази структура на политическата система. Докато не се преструктурира политическата система, не можем да говорим и за децентрализация и ефективно местно самоуправление.

По отношение вноса на работна ръка, считам, че трябва да се облекчат условията за българите, живеещи в диаспорите, но за всички останали рестриктивният режим трябва да се запази.

Що се отнася до фондовете, аз винаги съм твърдял, че те са инструмент, а не цел. Проблемът е, че ги превърнахме в цел, т.е. говорим за това колко сме усвоили, а не как този инструмент е помогнал на обществото в дългосрочен план. По този начин деморализирахме обществото, деморализирахме фирмите, които се превърнаха в усвоители. Трудно ми е да сложа на кантар плюсовете и минусите, защото е факт, че градовете и пътищата ни изглеждат по нов, по-добър начин, но пък от друга страна пораженията върху морала са твърде сериозни.

Сашо Дончев – председател на УС на БСК

Поражения върху морала ще са по-трайни от пътищата.

Камен Колев – зам.-председател на БСК

Смятам, че подходящи теми за бъдещото ни европредседателство са регулациите срещу мигрантите, както и мерките за подобряване на бизнес климата.

Имам препоръка. Добре би било бъдещият президент да насърчава социално отговорните компании.

Петър Денев – главен секретар на БСК

Ако трябва да изведете три неща пред скоби, като най-важни за мандата на един президент, кои биха били тези три неща?

Пламен Орешарски

  1. Суверенитет
  2. Сигурност
  3. Политики за развитие

Сашо Дончев – председател на УС на БСК

В заключение, позволете да Ви благодаря за интересния диалог. От името на БСК бих искал да декларирам, че независимо кой ще е следващият президент, ние ще се стремим към коректен, обективен и прагматичен диалог.

Държавата се стреми да доминира диалога и да налага правила, без да ги обсъжда със заинтересованите страни или пък да ги обсъжда формално, без реален ефект. Ние винаги сме били за диалог, равнопоставен диалог, в който винаги сме били искрени, независимо дали това се е харесвало или не на властта. Ще продължим да го правим и занапред.