Прочетено: 741

БНТ, Още от деня, 12.04.2017 г.

В студиото на "Още от деня" анализираха икономистът Владимир Каролев и Димитър Бранков, заместник-председател на БСК.

"Предложеното предложение по начина, по който беше изговорено, на два пъти, на две стъпки - 180-200, общо взето е поносимо. Това са грубо, ако не ги бъркам, около 100 млн., така ги оцени и бившият финансов министър г-н Горанов, но само за тази година. Може да се изчисли 23,5 млн. лв. е месечно разходът при 200 лв. месечна пенсия по 12 месеца - правят грубо 282 - по-малко от 300. Това са постижими числа, особено по начина, по който се бюджетира със занижени приходи, които след това се преизпълняват относително лесно и след това с постановление на Министерски съвет пак така дистанционно се качват", каза Бранков.

Каролев се съгласи с него и посочи, че има голям проблем с инвалидните пенсии. "Дали ще ги преборят? Не мога да използвам думата мафия, но там е бизнес", каза Каролев. Според него всичко може да се оправи с лишаване на лекарски права, на тези, които издават фалшиви документи.

"По-важното е, че не се говори за 300 лв., а се говори 200, което наистина е постижимо. Много е правилно, че не се прави веднага, а се прави на стъпки, и наистина тази година и миналата година има доста добър икономически растеж, добра събираемост на приходи. Догодина очаквам също да има голям икономически растеж - в рамките на 3%", категоричен бе Каролев.