Прочетено: 1096

бТВ, 16.07.2017 г.

Обща регулация на европейските охранителни компании разтревожи родния охранителен бизнес. Според българските фирми новите правила ще създадат нормативен безпорядък.

Резолюцията на Европейския парламент цели да наложи единни правила и по-строг контрол на частните охранителни компании, които са и в зони на въоръжени конфликти.

В световен мащаб оборотът на частния охранителен сектор генерира приходи от 200 милиарда долара и включва дейности от охрана на обекти и делегации до подкрепа в реални бойни операции.

"Резолюцията се отнася за нашите мисии - мироопазващи и мироналагащи по света, да има стандарти при назначаването на такива хора и избора на такива фирми ", обясни евродепутатът Андрей Ковачев.

Резолюцията, която все още не се е превърнала в задължителна директива, създаде напрежение в българския охранителен бранш.

С позиция излезе индустриален клъстър сигурност към БСК, зад която застават над 45 фирми. Българските охранителни дружества са категорични, че нямат нищо общо с частните военни и охранителни компании.

„Шокирана съм, в този проект на резолюция се говори, че едва ли не ние трябва да станем военни образувания, заяви Татяна Иванова.

В България охранителите са около 130 хиляди, когато се сложи знак на равенство ще се разчисти пазарът от малките охранителни фирми, тревожат се от бранша.

„Цялата тази каша, която ще забъркат на европейски ниво, ако не се предприемат съответните мерки, ще стане невъзможно да се извършва и дейността”, допълни Татяна Иванова.

Според евродепутата Ковачев е станало объркване в терминологията.
„Не става въпрос за товна, което разбираме в България - охранителните фирми, които са свързани с охраната в страните-членки, а става въпрос за износ на такива услуги, свързани със сигурността и с участието на частни фирми във военни действия”, обясни Андрей Ковачев.

Остава отворен въпросът за цялостните изисквания и стандарти за наемане на персонал, охрана на обекти и използване на оръжие, аргументират се българските охранителни фирми. Те настояват да бъдат извадени от обхвата на бъдещата директива.