Прочетено: 1199

bTV, „Чети етикета”

80% от работодателите у нас казват, че ще дадат бонуси за Коледа, става ясно от проучване на Българската стопанска камара. Общата сума, която бизнесът ще отдели за това е около 80 млн. лв., коментира в „Чети етикета” Томчо Томов от БСК.

20% от работодателите заявяват, че няма да раздават коледни бонуси, при част от тях това е заради финансовото състояние на компаниите, а при другите – защото разсъждават традиционно и смятат, че работниците се стимулират чрез заплатите, а не чрез бонуси.

При 70% от работодателите, които обявяват, че ще дадат бонуси, те ще са под формата на пари. Някои ще раздават фирмени подаръци, ваучери за храна, напитки или почивки. Най-много работодатели казват, че възнамеряват да дадат бонуси до 20% от заплатата на работниците си, следвани от тези, които смятат да дадат по половин заплата като коледен бонус.

Българите харчат между 10 и 40% от дохода на семейството за подаръци по Коледа и Нова година.

40% са много, освен ако не харчите от спестявания, коментира кредитният консултантът Тихомир Тошев. По празниците обикновено много популярни стават бързите кредити. Съветът на експерта е обаче те да се използват много внимателно, тъй като са най-скъпият финансов ресурс, и само до сравнително ниски суми, например до 400 лв.

Тошев препоръча много внимателно да се четат условията, тъй като подобен тип кредити може да се окажат много оскъпени от такси, несъврзани с кредита. За тях няма законово изискване да се включват в годишния процент на разходите.

Друг вариант – при планирани по-големи покупки, са потребителските кредити. Както и във всеки друг случай обаче трябва да се харчи разумно. Като пример за неразумно харчене Тошев посочи случаи на семейства със ниски до средни доходи, които вземат кредит, за да купят последен модел телефон или лаптоп, обикновено на децата си .

Кредитните карти са най-използваният инструмент по празниците, но е най-добре похарчените пари да се върнат в гратисния период, т.е. без да се дължи лихва. Гратисният период е 40-45 дни. Кредитните карти са най-скъпият банков кредитен продукт (14-26 % лихва), но при всички положения – много по-евтин от бързите кредити.

Вижте още във видеото.