Прочетено: 844

БНТ, Още от деня

Трябва ли ни еврото днес или може да изчакаме, докато пригодим икономиката си? Коментар в студиото на "Още от деня" на Гарабед Минасян, Институт за икономически изследвания на БАН, и Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара.

Приемането на еврото е приоритет номер едно за България. На 21 декември Икономическия и социалния съвет прие едно становище, в което има становище на проф. Минасян, на Емил Хърсев също, и там постигнахме консенсус между синдикати и работодатели, т.нар. трети сектор, че това действително е реформа номер 1 за България, каза Бранков.

Той подчерта, че ползите ще са много за нашата страна. "Със сигурност ще имаме едно друго ниво на лихвите, в това число на кредитите за малките и средните предприятия, за домакинствата", каза Бранков.

"Включването ни към Еврозоната има две страни. Първо сме ние, това е нашият мерак. Ние сме длъжни да влезем в Еврозоната рано или късно, документът ни, който е подписан за приемането ни в Европейския съюз изрично е записано, че няма друга опция", каза Минасян. Той подчерта, че последната дума дали страната ни е готова да влезе в чакалнята и след това в Еврозоната е на Европейската централна банка, а до момента тя не проявява желание за разширяване на Еврозоната.