Прочетено: 1214

bloombergtv.bg

През последните години технологичният сектор и машиностроенето се развиват много добре в България. Това е положително, защото показва, че редица български компании са се включили в износа от страната, печелейки пазарни позиции и възможности за развитие. Най-добър износ се отбелязва при електрониката и електротехниката, както и продуктите на машиностроенето. Основен фактор при износа преди в България бяха горивата. Това каза Веселин Илиев, главен директор Външноикономическо сътрудничество в БСК, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Продуктите, изнасяни от България са междинни, които служат за изготвянето на цялостен продукт. В този случай добавената стойност не остава в България. Разходите за направата на тези продукти са високи, добавената стойност – ниска, посочи Илиев. Именно това е фактът, който пречи до голяма степен за развитието на българската икономика.

Като друг проблем за България гостът посочи недостига на работна ръка. Илиев коментира и ниските заплати в страната.

Работната ръка не успява да се развива в България и търси възможности в чужбина. От друга страна - много предприемачи в страната твърдят, че мащабът на дейността им е такъв, че те изразходват много време, уреждайки дейностите си с държавна или общинска администрация, спазване на процедури. Тези процеси са много по-добре организирани в други държави .

Илиев добави, че има нужда българските производители да се научат как да изнасят продукти на глобални пазари.

Развитието на икономиката на България преминава през това българските производители да се включат в глобалните вериги на доставчиците. Когато това се случи, те вече ще имат възможност да изнасят и на самостоятелни пазари.

Вижте целия разговор във видео материала.