Прочетено: 975

Bg on air

През последните години измамите с осигурителни права зачестяват. Това каза за Новините ON AIR заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков. 

В тази връзка преди четири години работодателската организация предложи да се промени законодателството така, че да не се придобива право на пенсия, ако не са внесени начислените осигуровки.

Според сега действащият Кодекс, такава мярка се прилага спрямо самонаетите лица. 

"Тази възможност осигуровките да бъдат начислени, но неплатени и след това да бъдат ползвани права за съответните осигурени лица, за съжаление се използва в такъв тип измами, практически в сговор между "осигурени лица" и съответния "осигурител" или "работодател", включително фиктивни фирми се регистрират с такава цел", каза Димитър Бранков пред Bulgaria ON AIR.

Според синдикатите обаче, ако това предложение се приеме, заради некоректните работодатели, ще се наказват работници, от чиито заплати са удържани пари за осигуровки и заради некоректен работодател, няма да имат право дори на пенсия. 

Събирането и контрола на осигуровките се прави от Националната агенция за приходите.

Ако една фирма не плаща осигуровките на своите работници, НАП може да я провери още на втория месец, след като е спряла да внася задълженията си. При такъв контрол, няма да има фиктивни дружества, категорични са синдикатите.

Гледайте видеото.