Прочетено: 863

бТВ, Новините, 26.02.2020 г.

Лекари, синдикати и работодатели призовават институциите за инструкции кои хора, прибрали се от чужбина, ще се поставят под домашна карантина

Лекари, синдикати и работодатели призовават институциите за инструкции кои хора, прибрали се от чужбина, ще се поставят под домашна карантина и как ще се издава болничен, ако нямат симптоми.

Вариантът да се излиза в отпуск също не се приема.

Къде се корени проблемът? Няма спор, че когато човек е под карантина, включително у дома, му се полага болничен. Това е безспорно и е разписано в законодателството ни.

Проблемът е, че, за да бъде поставен под тази карантина, човекът трябва да отговаря на определени условия. "Бях в Италия" не е достатъчно, казват и лекари, и адвокати, които прегледаха законодателството. Съответно само на базата посещение в тази държава не може да се издаде болничен за карантина.

Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова направи преглед на законодателството ни в търсене на отговор на въпроса – ако човек е бил в засегната държава, но няма симптоми, може ли да получи болничен за домашна карантина.

"Отговорът е отрицателен, защото самото твърдение – бил съм в Милано преди 3 дни, не е основание за поставяне в карантина, още по-малко за издаване на болничен лист", каза Мария Шаркова, адвокат по медицинско право.

Шаркова се аргументира със Закона за здравето, други нормативни документи и определението за най-ниската степен – възможен случай на коронавирус, което изисква човек да има симптоми.

Доктор Гергана Николова смята, че също няма как да се издаде болничен за карантина само заради посещение в засегната държава. И тя, и бизнесът, искат ясни правила.

"Как ще бъдем сигурни, че човекът е бил в зона със заболяване, кой ще ни информира, по някакъв път официален, а не анамнеза снета от пациента", коментира д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

"В случая институциите, които се занимават с въпроса следва да издадат една инструкция, в която да се детайлизират точно тези въпроси", обясни Жасмина Саръиванова от Българска стопанска камара.

Експерти алармират, че ако не се намери спешно решение, ще настъпи хаос.

"Поради липсата на правна уредба, поради липсата на дефиниция на този тип карантина утре може да се учудим, че ще се удвоят разходите на НОИ или ще се утроят за изплащане на болничните", каза Иван Нейков, Балкански институт по труда и социалната политика.

"Един казва, сутринта гледах – аз отивам в Италия, аз отивам за Франция, аз отивам еди къде си, трябва ли да му платим после ние, всички, затова, че не иска да е дисциплиниран", заяви днес премиерът Бойко Борисов.

Казусът събра на спешна среща представители на всички засегнати страни. Окончателно решение предстои.