Прочетено: 666

тв. Bulgaria on air, Опорни хора, 14.11.2020 г.

Бюджетът е изключително социален, има мощна подкрепа на всички социално слаби, на пенсионери, на работещи бедни с повишаването на минималната работна заплата, подпомагане на родителите с детските надбавки и др. Това, което бизнесът не вижда е, къде са дефинирани целите, с които България става модерна икономическа държава. Така Радосвет Радев, председател на БСК, обобщи Бюджет 2021.

МРЗ е дъвкана от всяко правителство и вероятно следващото няма да се откаже от този лукс да я издъвче и да направи балонче с тази дъвка.

Доста по-дразнещо е, че влязоха едни мощни увеличения на възнагражденията на държавната администрация, защото тя е една от най-непродуктивните индустрии. Това са около 800 хиляди души, работещи за държавата. Тук са всички - освен администрация, и военни, и полиция, и учители и т.н. Как може онези 2.1 милиона, които работят в българската икономика, до понесат товара на това контрапродуктивно професионално поведение.

Аз не съветвам никой да прави предизборен лозунг от бюджета, защото има и друг прочит. Ние награждаваме онези безделници, които не могат да обработят четири месеца мерките за българския бизнес.

В българската икономика в момента по техни оценки са влезнали 600 милиона, от които 300 милиона са за заетост! Т.е. отново мислим за синдикалните членове. А за бизнеса?

21 190 са молбите на малки и средни предприятия за помощта 3-10 000. До седмица–две ще бъде завършена следващата мярка, която е за по-големи предприятия. Да не изглеждам като черен критик, но Министерство на икономиката сега динамизира процесите, каза в предаването „Опорни хора“ Радосвет Радев.

Толкова сме закъснели, че в момента нанасяме изключителна вреда на българската икономика, която вече е калкулирана от международните банкови групи, като изключително рискова за финансиране на българския бизнес. В момента държавите, които са с повишен риск за финансиране, са държавите, които не правят нищо за спасяване на собствената си икономика. И България със сигурност оглавява класацията, категоричен е председателят на БСК.

Мярката 60/40 – защо до март 2021? Тази мярка е прекрасна, но и трудно приложима. Ще цитирам едно изследване на БСК. Ценността за българския предприемач е: 12% пускат служителите си в неплатен отпуск, 10,5 % ги съкращават директно на борсата и едва 8,3 % вярват на мярката 60/40. Дайте си сметка, дали това работи? Припомням: ще има милиард за подкрепа на заетостта. А те са усвоени едва 300 милиона. Парите за микро, малкия и среден бизнес едва сега започват.

Докато се мотаем с мерките за спасяване на бизнеса, може да се окаже, че няма да има кой да ги получи.

Не е толкова важен размерът на помощта, много по-важна е своевременността. Защото тогава истински помагаш. А бизнесът в България в момента има страхотен проблем с ликвидността. На практика, българският бизнес през януари ще бъде на мястото на тези клетници, които са в реанимацията, болни от ковид.

Общинските болници са лошо оценени от обществото професионалисти. Те бяха крайно неподготвени за тази криза. Но това е най-ефективното и евтино здравеопазване в България. Общинското здравеопазване е в реанимация от 20 години, заяви Радосвет Радев в предаването "Опорни хора".

Болни умират, бизнеси умират – какво е решението? Вярното решение е един изключително експертен и умен мениджмънт на държавата.

Това управление се опитва да решава в момента три взаимно усилващи се кризи. Сега синергията на трите кризи – здравна, икономическа и политическа, която ще ескалира заради предстоящите избори, е между самите кризи. В момента няма кризисни ходове, които трябва да спрат нещата. Просто трябва всичко да се напише наново, смята Радосвет Радев, председател на БСК.

Цялото интервю с Радосвет Радев гледайте във видеото!