Прочетено: 487

Нова нюз, "Твоят ден", 21.02.2022 г.

В Белгия вече се пристъпва към четиридневна работна седмица. Няма промяна в работното време и часовете, които трябва да бъдат изработени.

"Федералното правителство в Белгия анонсира решение за четиридневна работна седмица, което тепърва ще се обсъжда със синдикати, но преговорите вече са напреднали и се очаква скоро това да се осъществи каза в "Твоят ден" Бояна Ачовски, генерален секретар на енергийна асоциация в Белгия.

Тя отбеляза, че ключовата дума в идеята за четиридневна работна седмица е "гъвкавост" - това ще получат служителите с тази възможност.

В Исландия, Финландия, Швеция и други държави вече има такава практика, а на места се забелязва и намаляване на работните часове.

У нас, в Русе, има фирма, която е въвела намалена работна седмица като експеримент преди още 3 години.

През 2019 година Петър Петев организира така работата във фирмата си, че служителите му да имат три свободни дни в седмицата. Моделът се оказал успешен и действа вече три години.

"Като резултати мога да изброя само положителни, защото още в самото начало се усети голяма мотивация в служителите. Въвеждането на четиридневна работна седмица е един от инструментите за мотивация на служителите", отбелязва Петев.

Въпреки намаленото работно време за служителите в тази фирма, те са запазили размера на възнагражденията си, а работодателят установява, че текучеството е изчезнало и ползите са повече от минусите.

За Петър Петев обаче моделът не е приложим за всички браншове.

Управителят на компания за човешки рлесурси Валентин Кръстев смята, че вече от години се върви именно в тази посока - ефективност на труда, намаляване на работното време. Но за него трябва да се мисли по браншове, отдели, защото работата и дейностите за различни дори само в една компания.

Той разясни, че четиридневна работна седмица не означава такава за фирмата, а служителите ще имат един почивен ден повече, в който някой ще ги замества. Кръстев добави, че в България много отдавна се практикува плаващо работно време, като се изпълват 40 часа, но не задължително в пет дни и даде пример с работа два на два дни по 12 часа, което дори е предпочитано, тъй като дава повече свободно време на служителите.

"Надали четиридневна работна седмица е възможна за всички браншове, за всички сектори, за всички фирми", заяви Жасмина Саръиванова, експерт "Социален диалог"от Българската стопанска камара.

Специалистът отбеляза, че българският Кодекс на труда дава много възможности за организацията на работното време.

"Стандартът е петдневна работна седмица с осемчасов работен ден, това е отработвано години наред, но новото време налага по-гъвкави форми", смята тя.

Според Жасмина Саръиванова въпросът за организацията на работното време най-добре се решава на ниво предприятие, съобразно спецификата на дейностите.