Прочетено: 1387

Изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев участва на 22 и 23 ноември 2018 г. в Съвет на президентите (CoPres) на BusinessEurope. Традиционното заседание за второто полугодие на бизнес лидерите в Европа се провежда във Виена и е част от програмата на Австрийското председателство на Съвета на ЕС.

Форумът стартира със среща с австрийския президент Александър Ван дер Белен, по време на която бяха разменени мнения относно актуалната политико-икономическа ситуация в Европа. Дигитализацията и неравенствата в Европа бяха основните акценти в изказванията. В контекста на предстоящите евроизбори, с особена загриженост беше поставен въпросът за увеличаващата се подкрепа за националистически формации. Австрийският президент подчерта, че Европа трябва да благодари на бизнеса, защото само чрез него може да оцелее като фактор на международната икономическа и политическа сцена.

Основните теми, които президентите на членуващите в BusinessEurope организации дискутираха по време на пленарното си заседание, бяха свързани с Brexit, предстоящите избори за Европейски парламент и бъдещите европейски политики в икономическата сфера. Сред акцентите в дискусията бяха и икономическите отношения между ЕС и САЩ. В тази връзка, бяха приети три ключови документа – Насоки за развитието на Европа до 2030 г., Доклад за напредъка по Brexit и Доклад за състоянието и бъдещето в областта на енергетиката и климата.

Участниците в заседанието утвърдиха и протокола от предишното заседание на Съвета на президентите, което се проведе на 18 май в София при домакинството на Българска стопанска камара. Програмата през май включваше среща с президента на РБ Румен Радев и дискусия с министъра на Българското председателство Лиляна Павлова. БСК, която е член на BusinessEurope от 1999 г., получи висока оценка за организацията и провеждането на събитието от страна на делегатите.

Дневният ред на CoPres включи и решение за асоциирано членство в BusinessEurope на CONCORDIA (Румъния) и на SAE (Сърбия), както и решение за подновяване на членството като наблюдател на MEF (Черна гора).

вж. СНИМКИ