Прочетено: 1528

бТВ, 20.08.2018 г.

Нов скандал със Закона за хората с увреждания, който се пише в момента – бизнесът скочи срещу властта, която се опитва да го задължи да наема определен брой хора с трайни увреждания. Законът предвижда ако квотата не се запълни, работодателят да се наказва с ежемесечна такса към държавата.

Квотата за хора с трайни увреждания се определя спрямо мащабите на отделните фирми. Ако те са с над 100 души, 4% от тях трябва да са с трайни увреждания.

Ако работодателят не изпълни квотата на властта ще дължи ежемесечна такса на държавата за всяко незаето място. Таксата ще бъде в размер 30% от минималната работна заплата и ще отива в специален фонд, който ще се управлява само от представители на държавата.

„Това е въвеждане буквално на квазиданък и прехвърляне на държавни отговорности към частния сектор. Някой като че ли иска да свали едно бреме от гърба си и да го прехвърли на друг”, смята Добри Митрев от Българската стопанска камара.

От социалното министерство заявиха, че квотната система е успешна в много европейски държави.

У нас целта е да се увеличи и гарантира заетостта на хората с трайни увреждания в обичайна работна среда. Ако станат факт, квотите ще важат за частния и за държавния сектор.