Прочетено: 1230

бТВ Новините

Две седмици вече Търговският регистър не работи в пълната си функционалност. Очаква се това да се случи следващите дни.

До момента в него могат да се правят справки само по актуално състояние на фирми и по ЕГН на физически лица. От Агенцията по вписванията обясниха, че цялата информация от архива е възстановена и в момента се провеждат тестове на системата. Вероятно ще заработи с пълната си функционалност следващата седмица.

Според статистиката на Агенцията по вписванията през първото тримесечие 64% от заявленията при тях се подават по електронен път, спрямо 36% на гише.

Над 350 000 са действащите стопански субекти, чиято дейност е блокирана заради проблемите в Търговския регистър, твърди Българската стопанска камара.

Според адвокат Мария Минчева това на практика не позволява да се вписват каквито и да било промени в дружествата като назначаване на нови управители, апорти, промяна в капитала или покани за общо събрание.

„Търговския регистър не само, че преустанови електронното подаване на документи, той преустанови хартиеното подаване на документи, което безпрецедентно в историята на Търговския регистър", каза тя.

Експертът по киберсигурност Ясен Танев смята, че вероятно архивът на регистъра не се възстановява по стандартен начин и затова отнема по-дълго от очакваното. „Поради спецификата на дефекта на оборудването може да се наложи данните да не се четат директно от целия архив, а от по-стари места, алтернативни, на които е съхранявано, за да се избегне загуба на информация, което се надяваме всички да не се случи. Представете си негативния ефект един запис да липсва - това не бива да се допуска”, каза Танев.

Към момента фирмата поддържаща регистъра се въздържа от коментари, заради клауза за поверителност в договора й.

Възможно е в първите дни отново да има проблеми, заради вероятния голям брой заявки за проверка към сайта, за което в Агенцията по вписвания ще трябва да са подготвени със съобщения, за да няма паника, съветват експертите по киберсигурност.

Междувременно заради обновяване на сайта на Комисията за финансов надзор, за около час днес бяха недостъпни и електронните публични регистри на регулатора.