Прочетено: 757

 

Втората по големина на капитала банка в света - China Construction Bank, обмисля навлизане в България. За това стана ясно от интервю по телефона на Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, за „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

China Construction Bank Corporation има активи за 3,3 трлн. долара и годишна печалба от 37 млрд. долара. „Тя посети България заедно с изпълнителния заместник-председател на банката и доста сериозен екип и представителя им в Люксембург“, поясни Симеонов. 

Представителите на банката разглеждат много сериозно темата за свое присъствие в България и формата му.

„За голямо съжаление държавните институции не проявиха интерес, но ние ще направим необходимото информацията, която събрахме, да достигне до тях и при една следващата визита да могат да бъдат договорени с по-големи подробности и то с институциите, от които зависи осъществяването на това намерение“. 

Припомняме, че от съобщение на президентството от миналата седмица стана ясно, че държавният глава е поканил китайска банка да открие представителство у нас. От съобщението обаче не ставаше ясно за коя банка става дума.

China Construction Bank Corporation е една от водещите търговски банки в континентален Китай и започва дейността си през октомври 1954 г. като Китайска строителна банка. Тя е листната на фондовата борса в Хонконг от октомври 2005 г. и на Шанхайската фондова борса от септември 2007 г. В края на 2018 г. пазарната капитализация на банката достига 207,179 млрд. долара, което я поставя на пето място сред банките в света. С 14 977 клона и 345 971 служители тя предоставя цялостни финансови услуги, включително лично банкиране, корпоративно банкиране, управление на инвестиции на стотици милиони индивидуални и корпоративни клиенти.

China Construction Bank Corporation има и широко представяне в света - над 200 клона и дъщерни дружества от всички нива в 29 страни и региони по света. Дъщерните дружества покриват множество бизнес области, като взаимни фондове, финансов лизинг, животозастраховане, имуществено застраховане, инвестиционно банкиране, фючърси и пенсии.

Още през 2013 г.  банката започна да обмисля разширяване към Европа. Ние сме отворени към „нови възможности за придобивания“ в Европа. За тази цел обаче регулаторите трябва да отворят достъпа, заяви тогава председателят на банката Уан Хунджан в интервю за Financial Times. В материала Хунджан заявява, че „CCB оценява високо европейския пазар“. „Ако можем да намерим подходящи цели и цената е подходяща и получим подкрепа на регулаторните органи, мисля, че CCB ще се възползва от шанса за сливания и придобивания". 

Вижте повече от гостуването на Цветан Симеонов и Иван Велков, член на УС на Българската стопанска камара.