Прочетено: 1096

Bloomberg tv

Основният фактор на растежа на икономика като нашата, която има известни структурни проблеми, е свързан с вноса и инвестициите, каза Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара, в предаването "В развитие", с водещ Вероника Денизова.

Доверието в бизнеса у нас спада частично през юли след влошаване на показателите за бизнес климата в промишлеността и строителството. Междувременно нагласите в секторите на търговията на дребно и услугите остават по-оптимистични.

Методологията по измерването на доверието у нас представя баланс на оценки по различни показатели на респондентите в бизнес анкетите на националната статистика - бизнес сантименти, оценки за стопанската конюнктура... Крайните резултати по отношение на бизнес климата са баланс между най-негативните и най-позитивните оценки, твърди Димитър Бранков.

Бизнес климатът в промишлеността през юли се влошава осезаемо с 1.7 пункта. Тази тенденция като че ли тръгна някъде от първото тримесечие. 3% е ръстът на добавената стойност за първото тримесечие в промишлеността, 2%  е ръстът на добавена стойност в обработваща и добивна промишленост спрямо първото тримесечие на 2018 г., уточни още заместник-председателят на Българската стопанска камара.

"С най-голямо значение за нас са външните фактори. От друга страна, бизнес средата е несигурна. Дефицитът на работна сила, несигурността по повод доставките на газ следващата година и цените на електроенергията, промените в Наредба Н-18, както и на тези в Закона за акцизите и данъчните складове също са допринасящ фактор".

Като цяло в последните месеци се наблюдава лек скептицизъм в европейската икономика и в глобален план, подчерта гостът, добавяйки, че търговската война, Брекзит, решенията на централните банки и Фед по отношение на лихвите, както и иранската криза рефлектират върху настоящата среда.

От една страна, имотният бум е само в 5-6 града - София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Стара Загора, посочи Бранков по темата за тенденциите в строителството. Има забавяне при усвояване на европейските средства. Липсата на проектна готовност остава проблем, поясни той.

Търговията на дребно и секторът на услугите показват устойчивост

Тук в голяма степен роля играе тенденцията в заетостта и възнагражденията, уточни Димитър Бранков. От друга гледна точка, имам ръст на разходите за бюджетни заплати, предопределен с бюджета за тази година, спомена той. Същевременно имаме искания на партии и синдикати за промени в данъчната политика, за допълнителни социални разходи, в повечето случаи без яснота относно източника на тяхното финансиране на политика, обясни Бранков.