Прочетено: 1347

бТВ, Тази сутрин, 27.02.2020 г.

Експерти алармират, че ако не се намери спешно лечение, ще настъпи хаос

Лекари, синдикати и работодатели призовават институциите за инструкции кои хора, прибрали се от чужбина, ще се поставят под домашна карантина. И как ще се издава болничен, ако нямат симптоми, или ще се излиза в отпуск.

Адвокатът по медицински право Мария Шаркова направи преглед на законодателството ни в търсене на отговор на въпроса, ако човек е бил в засегната държава, но няма симптоми, може ли да получи болничен за домашна карантина.

"Отговорът е отрицателен, защото самото твърдение "Бил съм в Милано преди три дни", не е основание за поставяне под карантина, а още по-малко за издаване на болничен лист", посочи адвокат Шаркова.

Тя се аргументира със закона за здравето, включително определението за най-ниската степен за възможен случай на коронавирус, което изисква човек да има и симптоми.

Експерти алармират, че ако не се намери спешно лечение, ще настъпи хаос.

Личният лекар д-р Гергана Николова обясни в предаването "Тази сутрин", че ако при нея дойде пациент, който се е прибрал от Милано, тя ще го посъветва да си остане в къщи, защото зоната е рискова.

"Имам такъв пример – медицинска сестра, която работи в моя кабинет, се прибра от Италия, моето решение е да й платя, но тя да не идва на работа", отбеляза лекарят.

Според нея се говори за икономическа целесъобразност, а трябва да се говори за медицинска целесъобразност в този кризисен момент. Когато сме изправени пред епидемия, в университета са ни казвали, че епидемията се решава от мерките, които се вземат преди тя да влезе в страната.

Това, което ще вземем като решение сега, ще определи как ще се случи", отбеляза д-р Гергана Николова. По думите й имунолозите твърдят, че един заразоносител, който не е развил симптомите, може да зарази на ден трима души. Колко ще дадем после за да лекуваме, попита тя.

Ваня Григорова – икономически съветник в КТ Подкрепа, припомни, че синдикатът е изпратил своя позиция в здравното и социалното министерство, както и в министерския съвет.

Категорично настояваме на тези хора да се плащат болнични, посочи още тя. Според нея трябва да се знае в кои държави не трябва да се пътува, а след това да се изисква дисциплина и отговорност. Аргументът да не се изплащат болнични е единствено финансов, посочи Ваня Григорова – за да не остане без пари фондът на НОИ, който отговаря за болничните и майчинствата.

На 3 февруари министърът на здравеопазването е издал заповед, която се отнася за хора, които са били Китай, припомни Ваня Григорова.

Според представителя на бизнеса Жасмина Саръиванова, която е главен експерт "Индустриални отношения" в БСК, най-важна е безопасността на обществото.

Законът урежда болничен при карантина, има наредба и в закона за социално осигуряване. Компетентните институции би следвало да издадат указания какво ще се разбира под карантина – и какви са всички рискове, за да се знае какво се прави, призова Жасмина Саръиванова.