18.03.2010

На 18 март 2010 г. Световната банка (СБ) представи своя енергиен доклад "Lights Out?" за страните от Европа и Централна Азия.

 

В него е направена оценка на доставчиците на енергийни ресурси и електроенергия. Основният извод е, че регионът като цяло е изправен пред енергийна криза, въпреки че над 3 трилиона долара ще бъдат инвестирани в добива на суровини през следващите 20 години.

"Търсенето на енергийни ресурси в Европа и Централна Азия ще нарасне с 50% до 2030 година, а търсенето на електричество ще се увеличи с 90%", коментира Питър Томсън, директор "Устойчиво развитие" в СБ за Европа и Централна Азия. Преди началото на финансовата криза през 2008 година много вносителки в региона започнаха да изпитват известни трудности с доставките. Кризата обаче сви търсенето на енергия и даде глътка въздух за страните и отсрочка, в която те да действат за избягване на енергийната криза. Времето обаче е ограничено - само пет или шест години, допълни Томсън. Действия са необходими както по отношение на доставките, така и за търсенето. Без мерки ще се стигне до криза и нетните износители на енергийни ресурси могат да се превърнат в енергийни вносители до 2030 година, убеден е експертът.

Енергийните трендове

След разпадането на бившия СССР страните от региона преживяха шест драматични години на икономически спад, които обаче бяха последвани от бърз растеж и регионът се превърна в един от най-динамично развиващите се. Сегашната икономическа криза охлади енергийни сектор и доведе до значително понижение на производството и потреблението на енергия, пише в доклада на банката. Сега обаче регионът започна своето икономическо възстановяване и потреблението расте.

Необходими са инвестиции, за да се избегне кризата

Според експертите на банката за да бъдат поети енергийните нужди на Европа, е задължително да бъдат направени значителни инвестиции в сектора. Проектите за периода от 2010 до 2030 година се изчисляват на около 1,3 трилиона долара и то само за задоволяване на нуждите от петрол, газ и въглища. Необходими са и инвестиции за развитието на енергийната мрежа на Европа. Енергийният капацитет в региона се повиши значително от началото на 90-те години и централите са стари, отчитат от СБ. През следващите 20-25 години са необходими инвестиции в енергийната инфраструктура на стойност около 1,5 трилиона долара, както и допълнително 500 млрд. долара за отоплителните системи.

Климатичните промени

Необходими са действия за бързо развитие на енергийните доставки, но не бива да се забравя и околната среда. Според данните в доклада на банката емисиите парникови газове отнесени към брутния вътрешен продукт в региона са сред най-високите в света. През 2005 година Русия е третият по големина емитент на въглероден диоксид в световен мащаб. Все пак страните от ЕС вече започнаха активни действия за намаляването на парниковите газове и развитието на „зелена" енергия, разходите за това обаче не са малко.

Автор на българския текст: Деляна Петкова, Econ.bg

Резюме и пълния текст на доклада на Световната банка ще откриете в прикачените файлове.

Енергиен доклад за страните от Европа и Централна Азия