14.08.2009

Отчетен е спад от 28.4% в износа на електроенергия за първите шест месеца на годината спрямо същия период на 2008 г. Това става ясно от отчета на Българския енергиен холдинг (БЕХ) за първото полугодие на 2009 г., публикуван на 14 август 2009 г. Износът на дружествата в състава на холдинга е 1.55 млн. МВтч. Приходите от износ през първото полугодие на 2009 г. са 134.2 млн. лв. при 240.4 млн. лв. за същия период на миналата година, тоест намалението на приходите от износ на ток е 44.2%.

 

От БЕХ обясняват спада с факта, че съществена част от дейността на дружествата в БЕХ е регулирана – на практика над 90% от приходите в БЕХ са реализирани от регулирани дейности или дейности обвързани с дългосрочни договори и в този смисъл рентабилността на дружествата зависи в голяма степен от решенията на Регулатора или договори, сключени в предишни периоди с дългосрочно действие.

Освен това от БЕХ припомнят, че първото полугодие на 2009 г. се характеризира със значителен спад на промишлената активност – индексите на промишлено производство спаднаха под нивото на съответните месеци на 2005 г., а спадът между първото полугодие на 2009 г. и 2008 г. е около 19%. От БЕХ допълват, че към това следва да се прибави и общият спад на икономическата активност и съответно на енергопотреблението в балканския регион, където дружествата от БЕХ реализират основната част от своите нерегулирани приходи. Спадът на цените през второто полугодие на 2008 г. и първото полугодие на 2009 г. прави износа на електроенергия нерентабилен, от което дружествата, произвеждащи и търгуващи с електроенергия, търпят значителни загуби.

По показател "приходи", както и по показател "нетен дълг" БЕХ е сравним с 10-те най-големи енергийни конгломерата в Европа, се посочва в отчета на холдинга. Въпреки трудностите, нормата на печалба за групата е около средните норми за сравними дружества на Балканите. В отчета е посочено, че позицията на БЕХ би била много по-добра, ако дружествата в групата са поставени в една по-благоприятна регулаторна среда.

В отчета е записано, че холдингът е изправен пред значителни предизвикателства за бъдещото си развитие. Ръководството на БЕХ е възложило финансови проверки в дружествата с отрицателни финансови резултати, с цел идентифициране на причините и предложения за мерки за подобряване на представянето на тези дружества. В същото време ръководствата на дружествата анализират възможностите за подобряване на финансовото представяне чрез оптимизиране на разходите и текущите инвестиционни планове, както и чрез мерки за подобряване на оперативната дейност, специфични за всяко едно дружество. Възложена е актуализация на бизнес програмите на всички дружества от групата, като те ще бъдат готови до 15 септември т.г.

Освен това дружествата в състава на БЕХ са в процес на преглед на стратегическите инвестиционни планове, като целта е да бъдат изведени като приоритет обектите и проектите с бърза възвръщаемост. С намален приоритет ще бъдат обектите и проектите, които могат да бъдат разсрочени във времето, без да имат значително отрицателно влияние върху текущата дейност.

Пълния текст на отчета на БЕХ ще откриете в прикачения файл.

Отчет на БЕХ за първото полугодие на 2009 г.