26.08.2022

Докато световният туризъм тепърва започва да се възстановява от кризата с коронавируса, Коалицията за бъдещето на туризма споделя глобална мисия: да постави нуждите на дестинациите в центъра на новото бъдеще на туризма.

Тъй като светът е изправен пред извънредна климатична криза, туризмът трябва да поеме пътя към адаптирането и да стане по-устойчив. В същото време, секторът трябва да преодолее най-голямото предизвикателство в своята история – пандемията от COVID-19, която доведе международния туризъм до почти пълен застой.

Само през 2020 г. индустрията на пътуванията и туризма загуби 4,5 трилиона долара и 62 милиона работни места – пътят към възстановяването остава дълъг, но набира скорост, тъй като желанието по света за пътуване се разгаря отново.

Няколко фактора ще определят до голяма степен как се представя секторът. Те включват ограничения за пътуване, нива на ваксиниране и здравна сигурност, променяща се пазарна динамика и потребителски предпочитания, както и способността на бизнеса и дестинациите да се адаптират. Въпреки предизвикателствата, създадени от пандемията COVID-19, бъдещето за пътуванията и туризма изглежда светло. 

Тенденции в пътуванията, които очакваме да видим в следващите 5 години:

1. Пътуването с помощта на технологии ще бъде от съществено значение

Ролята на технологиите в пътуванията не може да бъде подценявана и ще продължи да нараства по важност. От дигитални паспорти за ваксини до известия за пътуване в реално време, технологичните решения ще играят основна роля за поддържане на информираността на обществото и предоставяне на насоки при всички решения за пътуване. Например, проследяемият багаж за пътуване „Tag Smart Collection“ от Samsara осигурява спокойствие на пътуващите с Apple AirTag, така че хората да могат лесно да проследяват куфара си с приложението Find My за iPhone. Осигуряването на ясни и актуални международни изисквания за пътуване плюс навременни актуализации, ако условията за пътуване се променят, ще бъде от съществено значение за подпомагане на пътуващите. Освен това, безконтактната технология ще продължи да улеснява пътуването. Туристическите компании са възприели иновативни технологични решения, за да предпазят пътниците и да осигурят незабавен достъп до информация при нужда от помощ. Безконтактно чекиране и качване на борда, възможност за поръчка на храна или услуги чрез приложение, са решения, които осигуряват допълнително спокойствие на пътника.

Портал за виртуална връзка в реално време е друг пример за навлизането на технологиите в туризма. „PORTAL“ използва физическо мултимедийно устройство за виртуално свързване на европейски градове на големи разстояния. Порталите, които действат като обществени уеб камери, имат интегрирана виртуална технология за свързване на жителите в реално време през интернет, като имат за цел да се повиши разбирателството между хората, за да допринесе за по-добри дългосрочни решения за основни обществени проблеми.

Друг пример за бързото разрастване на пазара са „виртуални пътувания“. Тази тенденция се ускорява не само от напредъка в цифровите технологии, но и от продължителната пандемия. Секторът на пътуванията и туризма няма да може да оцелее, освен ако не се адаптира към виртуалния пазар и към пътуващите за устойчивост. Слушалките „Calypso“ MR са новите иновативни слушалки, готови за работа на открито за постигане на изживявания със смесена реалност (MR). HTC пък представи нови безжични устройства за проследяване в допълнение към безжичните слушалки, за да подобри VR изживяванията – HTC Vive на CES 2022, Vive Focus 3.

2. Персонализиране и насоки, по-важни от всякога

В допълнение към изискванията за пътуване, пътниците ще търсят експертно ръководство за всеки аспект от своето пътуване. Докато в миналото планирането на пътуването може да е ставало чрез сайтове за ревюта или сърфиране в мрежата, сега много повече фактори трябва да се вземат предвид. За много пътници създаването на ежедневни маршрути сега е много по-сложен и непосилен процес.

Сега е моментът туристическите агенции да пристъпят към посрещане на тези нужди. От здравни протоколи за всяка атракция до предвидливост за това къде и кога да избягват тълпите, пътниците ще инвестират допълнителна грижа в планирането на пътуването си – и ще очакват персонализирана подкрепа от туроператорите, с които пътуват. Cedadventures, например, е една от малкото български компании, които освен груповите си пътешествия, предлагат и индивидуално обиколно пътешествие при минимум 6 желаещи. 15toGO пък е първото приложение в България за групови пътувания, позволяващо на регистриралите се да се свържат с нови хора, с които да ходят заедно на организирани пътувания, предлагани от професионални туроператори.

Компаниите вече не са просто връзка от точка А до точка Б, а източник на мъдрост и подкрепа по пътя. Един такъв пример е всичко-в-едно GPS ръководство за носене „KAPTREK“. Това е устройство, фокусирано върху безопасността със специален SOS бутон, което е устойчиво на екстремна топлина и студ. Подобното на смарт часовник, устройство работи, като се носи на китката и предлага комуникационни възможности, за да поддържа връзката на потребителите помежду си. GPS функционалността насочва пътя през отдалечени места и пътеки.

3. Предпочитани планове и преживявания

След затишието през последните 2 години, много от пътуващите търсят да се свържат отново с любимите си хора. Пътуващите търсят мечтани дестинации и възможности за дейности, фокусирани върху природата, като туризъм, фотография, каране на каяк и др.

А що се отнася до настаняването, чистотата и сигурността – те са задължителни. Скорошно проучване на Европейската комисия по пътуванията разкрива, че над половината от респондентите, обмисляйки пътуванията си, предпочитат да отседнат в хотели или независими курорти, вместо краткосрочни наеми и други места за настаняване.

4. Устойчивостта трябва да се счита за ключов елемент

Устойчивостта особено в авиоиндустрията е и ще бъде непрекъсната тенденция в пътуванията. Тенденциите в туризма ще продължат да се развиват, тъй като пътниците следят внимателно екологичните инициативи на бранша. Например, Google Flights вече представя прогнози за въглеродни емисии за повечето търсения на полети – важна стъпка за индустрията в предоставянето на пътниците на информация за устойчивостта. Хелзинки показаха своя ангажимент към устойчивия туризъм по време на техния фестивал за устойчив поток. Естония има своята инициатива за зелен ключ. На по-локално ниво има повече еко курорти, еко хотели, еко хижи по целия свят, както и социално полезни форми на туризъм като „доброволческия туризъм“.

Друг пример е GoSun x Camp36 Solar Off-Grid Cabin, която е най-новата къмпинг структура за авантюристи, чиято кабина е изцяло захранвана от слънчева енергия и е оборудвана с всичко необходимо за комфортен живот сред природата. Подводния ресторант, покрит с природа „Under“ е друга отлична дестинация за приключения, но също така и място, където морските биолози могат да провеждат проучвания, без да нарушават екосистемата. Друг пример за устойчивост е пустинният хотел Habitas AlUla, Саудитска Арабия, който ще позволи на туристите да се насладят на величието на пейзажа. Хотелът е разположен в древен оазис в пустинните каньони и се таксува като екологичен курорт.

Туристическата общност все повече ще очаква яснота от туристическите фирми относно техните инициативи за устойчивост. Тъй като международните пътници стават все по-наясно с климатичната криза, загрижеността за намаляване на отпечатъка и отговорното прекарване на ваканциите нараства. ETC наскоро публикува своя наръчник за насърчаване на устойчиви туристически практики. Ето няколко прозрения, които отразяват ценностите на пътника:

  • Близо 70% от пътниците очакват индустрията да предложи по-екологични възможности за пътуване;
  • 46% от европейските пътешественици смятат управлението на отпадъците за най-важния екологичен въпрос;
  • 40% от европейските потребители биха спрели да летят със самолет, за да помогнат за смекчаване на изменението на климата.

Тъй като страните по света работят, за да изпълнят ангажиментите си по Парижкото споразумение, а отделните компании представят своите собствени екологични цели, пътниците ще търсят фирми, фокусирани върху устойчивостта и иновациите. От инициативи без пластмаса до напредък в намаляването на въглеродните емисии, туристическите марки трябва да се свързват със своите пътници по всички тези въпроси, които предизвикват безпокойство.

5. Мерките, насочени към безопасността и здравето, трябва да се съобщават ясно

Наред с приоритизирането на здравето и копнежа за връзка с природата, пътниците ще се стремят да инвестират в места, които споделят тези убеждения. Проучванията продължават да показват, че пътуващите се чувстват по-сигурни, когато в заведенията за хранене, търговията на дребно и туристическите дестинации са въведени мерки, насочени към здравето.

Технологиите се наместват все по-осезаемо и по отношение на удобството и комфорта на туристите. Например, възглавницата за регулиране на температурата „37.5 Pillow“ е проектирана да поддържа идеалната основна температура от 37,5 градуса по Целзий. В случай на спално бельо, технологията постига това, като премахва влажността и влагата, когато на потребителите е твърде горещо, и използва вградените активни частици, за да ги затопли, когато им е твърде студено, елиминирайки ключов източник на дискомфорт, миризма и бактерии.

Международното летище Сиатъл-Такома въвежда летищни роботи, които да помагат при вземането и доставянето на поръчки за храна от собствените си цифрови устройства като избегнат дългите опашки. Сега, когато пътуването изглежда различно, тази опция е безопасна и удобна алтернатива без докосване на традиционните опции за плащане и помага на пътниците да правят поръчки за храна от собствените си цифрови устройства.

6. Пътуване „Обратно към бизнеса“.

Необходим е и нов поглед върху тенденциите в корпоративните пътувания. Връщането към бизнес пътуванията ще зависи от много фактори, включително нива на ваксинация, отваряне на граници и др. Тъй като много организации са открили ефективността на дистанционната работа, дългите и чести корпоративни пътувания може да не са толкова висок приоритет, колкото в годините преди пандемията. Следователно, можем да очакваме да се задълбочи още повече и още по-отчетливо тенденцията за повече онлайн обучения и уебинари, виртуални или хибридни конференции и акцент върху регионалните пътувания. Междувременно обаче е важно да се отбележи настроението около бизнес пътуванията. Скорошно проучване установи, че 75% от пътуващите по работа не са развълнувани от мисълта да пътуват отново по работа. Туристическите компании обаче стартират инициативи и кампании като тази от Iberia Airlines, за да вдъхновят и насърчат отново настроенията за бизнес пътувания.

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ, в което ще ви запознаем с технологичните тенденции и с това как различните поколения ги възприемат.

___________

Българска стопанска камара стартира първото в България проучване с цел да анализира информация доколко българският бизнес е готов да посрещне предизвикателствата на променящия се свят. Голяма част от отговорилите до момента фирми са споделили, че споменатите по-горе в статията тенденции няма да ги засегнат пряко или не се отнасят за техния бизнес. Тези отговори бяха получени преди войната в Украйна. Към днешна дата, обаче, събитията се развиват по начин, който пряко или косвено засяга всички сектори на икономиката. Ето защо следенето и анализът на глобалните тенденции е част от осигуряването на растежа и развитието на всеки бизнес. Рано или късно тенденциите се превръщат в норма.

А Вас засягат ли Ви появяващите се тенденции? Готови ли сте за бъдещето?

* Тази статия се позовава на достоверни източници като FutureofTourism, WorldEconomicForum, TravelDailyNews, ESEI, Smartvel и др. По статията работи Мария Коланева, младши сътрудник в Център „Международно икономическо сътрудничество“ на БСК.

Бъдещето на туризма (Част 1)