26.10.2011

На 26 октомври 2011 г., сряда, от 9.00 до 18.00 часа в залата на Министерството на околната среда и водите на ул. „Уилям Гладстон" 67 ще се проведе Първата работна среща в процеса на създаване на Националния план за действие по изменение на климата 2013 - 2020 г.


Програмата
предвижда обсъждане и анализ на актуалната информация от различни официални източници и от националните доклади по инвентаризацията на емисиите на парникови газове в различните сектори - енергетика, земеделие, транспорт, промишленост, земеползване и гори и др.


Очакваният резултат
е общо разбиране за целите на Националния план за действие по изменение на климата 2013 - 2020 г.


Министерството на околната среда и водите започна процес за  съставянето на третия Национален план за действие по изменение на климата, за да се набележат, на междусекторно ниво, целенасочени политики и мерки за периода 2013 - 2020 г.,  чрез които страната ни да изпълни задълженията си по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, Протокола от Киото и Пакета на ЕС „Климат-енергетика". 


Проектът, в рамките на който се съставя Националният план, има за цел да координира усилията на всички икономически сектори и на местната власт за изпълнение на задълженията на страната ни по протокола от Киото и се осъществява с финансовата подкрепа на Правителството на Норвегия чрез Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България. Стойността на проекта е приблизително 430 хиляди евро, от които 80% (350 хиляди евро) са принос на норвежкото правителство. Партньори по този проект са Министерството на околната среда и водите на България и Норвежкият университет за наука и технологии в Трондхайм. За разработването и прилагането на мерките за намаляване на емисиите на парникови газове на общинско ниво ще бъдат използвани добрите практики и експертизата на норвежкия партньор по проекта.


Работната среща
ще започне с представяне на информация за изменението на климата от Коалиция за климата, след което срещата ще бъде официално открита от заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева и от Ане-Лизе Рогнлидален, представител на Управляващия орган на Програмата - Държавна агенция Иновация Норвегия.


Участие потвърдиха
представители на шест министерства - на икономиката, енергетиката и туризма, на земеделието и храните, на регионалното развитие и благоустройството, на транспорта,  информационните технологии и съобщенията, на образованието, младежта и науката, както и представители на три агенции - Агенцията за енергийна ефективност, Държавната агенция по горите, Изпълнителната агенция по околна среда. Участие ще вземат и представители на Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Националната електрическа компания, Български енергиен холдинг, Националното сдружение на общините в Република България, неправитлествени организации от Коалиция за климата - България, експерти, научни работници и преподаватели от БАН и няколко университета.


При изготвянето на Националния план са предвидени поредица от консултативни срещи по сектори, две работни срещи и обучение на местната администрация.  След съставянето на пълния вариант на Националния план той ще бъде представен на обществено обсъждане.


За повече информация:
Радостина Галитионова - climatechage@moew.government.bg,  0885 92 55 86

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Първа работна среща на заинтересованите страни за Националния план за действие по изменение на климата 2013 - 2020