24.11.2020

Председателят на БСК Радосвет Радев ще участва във форума "Бъдещето на парите", организиран от сп. Мениджър.

За събитието

2020 г. ще се запомни като годината с най-динамични глобални промени. Секторът на финансите, който без това преминава през сериозна трансформация и въвеждане на нови регулации, също бе подложен на изпитания заради извънредните мерки, волатилните пазари и клиентските изисквания.

Кои са двигателите на дигитализацията и какви са прогнозите на водещите финансисти в България за бъдещето на парите и достъпа до финансиране?

За трета поредна година сп. „Мениджър“ събира хората, които движат процесите и знаят отговорите на тези въпроси, на финансов форум относно „Бъдещето на парите“.

Откриваща реч: Калин Христов, подуправител на БНБ – очаквано потвърждение
Стабилността на финансовата система във времена на несигурни доходи и променящи се парадигми

Модератор: Марио Гаврилов

 

ПРОГРАМА

24.11.2020 г., 10:30 - 10:40: Откриване

10:40 - 11:20: Панел I: Достъп до финансиране

В извънредното положение българският бизнес имаше нужда от спешна ликвидност и така само през първото полугодие получи от банковата система финансова подкрепа възлизаща на повече от 8 млрд. лв. – с 15% повече в сравнение с 2019 г. Освен това 7 млрд. лв. стари заеми бяха отсрочени по силата на частен мораториум по плащанията. Какви са опциите за финансиране на утвърдени и стартиращи компании в новите условия? Как се променят изискванията на банките? Как бизнесът усети икономическата подкрепа от страна на държавата?

Участници:

  • Живко Тодоров, изпълнителен директор на Българска банка за развитие
  • Доц. д-р Маню Моравенов, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Българска фондова борса
  • Радосвет Радев, председател на Българска стопанска камара – очаквано потвърждение
11:20 - 12:00: Панел II: Отвореното банкиране

Две години след въвеждането на Директивата за платежните услуги (PDS2) българските банки продължават да са най-големите доставчици на финансови услуги у нас и да са основните двигатели на дигитализацията за мнозинството. Какво според тях движи пазара на технологични нововъведения – регулациите или клиентските настроения? Какви са изискванията на българските компании и потребители? Кои са следващите тенденции във финансовите услуги и как автоматизацията ще помогне за тяхното реализиране? Какво влияние оказват извънредните мерки на новите банкови услуги в управлението на финансите?

Участници:

  • Димитър Попов, директор „Консултиране“, Делойт България
  • Любомир Каримански, член на групата на участниците от банковия сектор към Европейския банков орган
  • Галя Димитрова, основател на финтех стартъпа IRIS Solutions ТемаОупън банкинг или кой е новият властелин на финансовите данни
12:00 - 12:40: Панел III: Демократизиране на финансите

Технологиите позволяват все по-непосредствен достъп на неспециалистите до все по-широк кръг от инструменти за управление на финансите. Било за трансфер на средства, или за инвестиране на спестявания дигиталните приложения и услуги устойчиво навлизат като инструменти, чрез които потребителите „гласуват“ с парите си, за да подкрепят една или друга компания или процес.

Как това влияе на глобалните фондови пазари? Какви са възможностите и рисковете? Как можем да се предпазим от инфлационна вълна? Какво е бъдещето на криптовалутите?

Участници:

Соня Бонова, директор на April Finance
Тема: Новата вълна в диалога клиент-финансова институция

Ивайло Иванов, изпълнителен директор на Iuvo
Тема: Как, защо и кои Р2Р активи носят доходност и в кризата

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на "Елана Трейдинг"
Стойчо Недев, финтек експерт

12:40 - 12:50: Закриване на събитието

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Форум