30.06.2021

Три становища ще бъдат обсъдени и приети на пленарната сесия на ИСС, която ще се състои на 30 юни т.г.

Експертите и постоянните комисии разработиха проекти на становища, които са по инициатива и част от плана за дейността на ИСС.

„Икономическите последици от разпространението на COVID 19 в България и мерки за преодоляването им“ е тема на проекта за становище, който задълбочено анализира всички мерки, приложени досега за подпомагане на хората и на бизнеса. Документът констатира както слабости така и положителни влияния и препоръчва създаването на ясни критерии и условия за подпомагане.

Становище за “Настоящата система за професионално обучение, квалификация и преквалификация за възрастни с цел оценка на съответствието й с развитието на пазара на труда“ е вторият документ за разглеждане на пленарната сесия. В него ИСС акцентира върху необходимостта от повишаване степента на участие на възрастните в цифровото образование и обучение и развиване на съвременни професионални компетентности, необходими на пазара на труда.

Темата за Националната здравна стратегия 2021–2030 г. също ще бъде предмет на становище на ИСС. От първостепенно значение за Съвета е да се поддържа високо ниво на защита на общественото здраве, особено в условията на глобална здравна криза. Чрез становището си ИСС отправя редица предложения за подобряване на проекта за Национална здравна стратегия на България до 2030 г.

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Пленарна сесия на Икономическия и социален съвет