20.07.2021

Становището на ИСС на тема „Европейският план за действие за въвеждане на Европейския стълб за социалните права“, което ще се представи на 8-мата пленарна сесия на съвета, е разработено по собствена инициатива и отразява основните му препоръки към българските институции.

ИСС приветства Европейския план за действие за Европейския стълб на социалните права и споделя визията на Европейската комисия, че той създава обективни предпоставки за напредък към Социална Европа. Планът отразява необходимостта от качествено подобряване на минималните норми за социална закрила на гражданите и работещите за общо преодоляване на социалните и икономически неравенства, които придобиха нови измерения следствие на пандемията Ковид 19.

Във фокуса на Плана за действие са: благоденствието на европейските граждани, социалният прогрес, достойният живот, стимулиране на иновационните и конкурентоспособни индустриални екосистеми, засилена подкрепа за Малките и средни предприятия и предприемачеството, новите и качествени работни места, справедливото заплащане и ефективната защита на уязвимите групи от населението.

Пленарната сесия ще се проведе на 20.07.2021 г. чрез хибридно участие на членовете - присъствено и онлайн. За докладчици по темата са определени Асия Гонева – член на ИСС от II група, и проф. д-р Лалко Дулевски – член на ИСС от III група.

След приемане на становището от ИСС, информацията ще бъде разпространена до медиите.

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

8-ма пленарна сесия на Икономическият и социален съвет