31.05.2024 - 01.06.2024

Състезанието за най-добри предприемачески идеи на студенти се организира за 11-а поредна година от Иновейшън Стартър

 На 31 май и 1 юни в зала “Черни връх” на хотел Хилтън ще се проведе двудневното събитие, което е резултат от публично-частното иновационно образователно партньорство между 16 български университета, Съвета на ректорите в България, Представителството на Европейската комисия в България, Представителството на Европейска инвестиционна банка и независимата агенция за иновации Иновейшън Стартър.

Набирането на ранни предприемачески идеи на студенти за надпреварата с елементи на хакатон продължава почти до края на месец май. Участие в конкурсната част на Академия за иновации могат да вземат всички български студенти, с непрекъснати права за обучение, от наши и чужди университети, които имат интересна идея за стартиращ бизнес или проект за въвеждане на иновация и сформиран екип. В първия ден от хакатона, на 31-и май, до лекционната част на събитието имат безплатен достъп студенти и ученици от цялата страна.

Най-добрият проект през 2024 г. ще бъде определен от 20 представители на академично и бизнес жури и впоследствие ще получи финансиране за реализацията си. Поощрителни награди ще спечелят и проектите, отличени на второ и трето място в конкурса.

След предварителна оценка от менторите най-добрите проекти на начинаещите предприемачи ще бъдат допуснати до финала на конкурса на 31 май и 1 юни в хотел Хилтън. Всички отбори финалисти ще получат не само полезен опит и незабравими преживявания, но и възможност да създадат контакти с утвърдени експерти, академични преподаватели и ключови бизнес лидери.

Сред идеите за 2024 година има проекти за роботизирани крайници, органичен тор за устойчиво земеделие, езикова школа с изкуствен интелект, приложение за придвижване на хора с увреждания в градска среда, машина за декомпозиране на соларни панели и др.

В първия ден в откриването на програмата ще вземат участие Йорданка Чобанова, Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, Теодор Радонов, Ръководител на Представителството на Европейска инвестиционна банка в България, д-р Леона Асланова, Изпълнителен директор на Иновейшън Стартър.

Лекции ще изнесат международни гости като Орен Симанян, инвеститор, предприемач, Основател на Colosseum Sport, Петя Рашева, съосновател на Stanford Club of Bulgaria, Мария Минерикова, директор „Бизнес развитие“ във Fetch.ai, лаборатория за иновации, базирана в Кеймбридж. Водеща на събитието е Ива Дойчинова, радио журналист.

През 2024 година Академия за иновации ще се реализира с финансовата подкрепа на Европейска инвестиционна банкаАурубис БългарияВиваком, част от United Group, NESCAFÉ® Dolce Gusto®, ЛУКОЙЛКоника МинолтаПейсера БългарияИнформационно обслужване АД и др. 

 

Повече за събитието можете да научите на: www.innovationacademy.bg

За допълнителна информация: office@innovationstarter.bg

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

36 отбора ще премерят сили в Академия за иновации 2024