Прочетено: 1414

БНТ, Още от деня

В студиото на „Още от деня“ Ваня Григорова, съветник в КТ „Подкрепа“ и Жасмина Саръиванова от Българската стопанска камара коментираха несъвършенствата в проектозакона за хората с увреждания, одобрен от МС

Валери Симеонов със сигурност трябваше да се извини, защото един управник не говори така, заяви Ваня Григорова. Така тя коментира репликата му към майките на децата с увреждания

Тя призна, че натискът на майките на децата с увреждания е довел до залагането на необмислени текстове в Закона за хората с увреждания.

Ваня Григорова, съветник в КТ „Подкрепа“: Единственото нещо, което ще получат, е финансова подкрепа, която заменя интеграционните добавки. Те бяха шест вида, но бяха в размер между 6 и 15 лв., с които не могат да се покрият елементарни нужди. Финансовата подкрепа е значително по-адекватна, макар че някои групи няма да я усетят.

Един от основните проблеми на хората с увреждания е недостъпната среда. Друг са цените на пособията, които нямат таван на цените, добави Ваня Григорова. Трети проблем, който остава, са квотите за наемане на хора с увреждания, които не бяха приети.

Българската стопанска камара предпочита проблемът да бъде решен в същината си, заяви Жасмина Саръиванова. Тя добави, че Българската стопанска камара не приема въвеждането на квоти към работодателите за наемане на хора с увреждания, за да не пострадат малките и средните предприятия. Алтернативните мерки, заложени в закона, са твърде общо понятие, допълни тя.

Жасмина Саръиванова - Българска стопанска камара: Нужна е радикална промяна в медицинската експертиза - в принципите, във въвеждането на международния класификатор на функциалността, уврежданията и здравето, по който действат всички държави в ЕС.

Въвеждането на индивидуална оценка в момента се осъществява от комисия с различни специалисти, но в момента тя не действа заради ниското заплащане, заяви Ваня Григорова. В момента оценката се прехвърля на Агенцията за социално подпомагане, където тя се осъществява от един социален работник. Тя нарече това „отстъпление“ от исканията на майките, случило се заради техния натиск.

Доброволността е важна като начин на стимулиране, а не предвиденото в момента в Закона, изтъкна Жасмина Саръиванова.