Дата: 04.02.2019

Източник: БНТ

Прочетено: 2325

Вчера имаше среща между социалния министър, синдикати и работодатели, на която стана ясно, че няма да се прави нов Кодекс на труда, но пък ще има отново промени в него.

Какви ще бъдат те? В чия полза? В студиото на сутрешния блок на БНТ дискутираха Ваня Григорова от КТ “Подкрепа”, Жасмина Саръиванова, главен експерт “Индустриални отношения” в БСК.

Жасмина Саръиванова: Преговорите и изобщо преразглеждането, новият прочит на сега действащия Кодекс на труда трябва да бъдат в полза на обществото и на всички. Това е отговорът, който се надявам, че обединява всички социални партньори, обединява и държавата. Да, действително този разговор започна и това е нещо, което ние подкрепяме. Българският Кодекс на труда действително е архаичен, в него има много и понетийни и чисто нормативни положение, които не отговарят на съвременните изисквания.

Ваня Григорова: Разбира се, че не може да бъде в полза на всички страни това, което евентуално ще се случи. Първо да кажа, че няма никаква конкретна причина, за да се отварят широко вратите за реформа на Кодекса на труда. Анонсът беше направен от министър Бисер Петков след края на последното заседание на НСТС миналата година. Тогава ние искахме увеличение на добавката за нощен труд, на което ни беше отговорено със създаване на работна група за промяна на Кодекса на труда. Добавката за нощен труд няма нищо общо с Кодекса на труда. Нашият Кодекс на труда, при всички несгоди, които чувства българският работник, е един от най-добрите в Европейския съюз.

Вижте целия разговор във видеото!