24.01.2020

Жасмина Саръиванова - директор  "Защита на работодателските интереси" към Българската стопанска камара, гост в Сутрешния блок на БНТ.

От ВМРО вчера предложиха непушачите да ползват 2 дни повече отпуск, тъй като според тях се получава дискриминация от нерегламентираните почивки за пушещите им колеги.Гости по темата в Сутрешния блок на БНТ бяха Жасмина Саръиванова - директор  "Защита на работодателските интереси" към Българската стопанска камара, както и Красимир Богданов, депутат от групата на "Обединени патриоти".

Красимир Богданов: Това, което предлагаме от ВМРО, е една промяна на Кодекса на труда, която в общи линии указва възможността работодателите да договарят до два дни платен годишен отпуск със своите работници, които са непушачи или не пушат в работно време. Това са 2 дена допълнително, които в крайна сметка са справедливо решение, с оглед на това, че човек, който има вредния навик да пуши, отделя част от времето, което е определено за работа, за да упражнява този свой порок.

Жасмина Саръиванова: Смятаме, че подобно договаряне между работодателите и работниците не е нужно да намери своето място в Кодекса на труда, тъй като един закон, още повече един кодекс, не може да обхване всички хипотези, които ни предлага животът. На фирмено равнище - като вътрешни правила, могат да бъдат договорени подобни допълнителни отпуски.

 

Дата: 24.01.2020

Източник: БНТ

Прочетено: 3764