Разговор с кмета на СПА столицата на Балканите - д-р Костадин Коев

Г-н Коев, по време на конференцията на Световната браншова организация на хотелиерите и ресторантьорите, състояла се в Монтерей, Мексико, Велинград получи отличието СПА столица на Балканите. Какво означава това за града? И как поддържате нивото на града като СПА столица?

Това е едно голямо световно признание както за природните дадености на нашия край, така и за гостоприемството на велинградчани и високото ниво на услугите, които предлагат хотелите ни.

В същото време това е и една голяма отговорност, защото нивото трябва да се поддържа и надгражда. Един от моите най-важни ангажименти е подобряването на инфраструктурата.

С какво водата и климатът във Велинград са по-различни?

За минералната вода на Велинград може да се говори много. Какво е различното – на малка площ са разположени четири различни термални находища, в които от юг на север температурата се повишава като достига до 98 градуса. Във Велинград е и вторият най-горещ извор в България. Изворът Клептуза доставя всяка секунда над 500 литра 8 градусова вода, която е питейна. Физикохимичните качества на водите покриват почти цялата гама заболявания, влияещи се от водолечение, така че мога с гордост да кажа - велинградската вода е здраве.

Климатът също е доказано здравословен – надморската височина от 750-800 м, е най-добрата за възстановяването на човешкия организъм. Боровият въздух е неповторим. Съвкупността от всичко това, наистина превръща Велинград в балканската СПА столица.

Колко туристи годишно посещават Велинград и какви са условията за използване на минералната вода извън СПА хотелите?

Велинград посреща годишно над 250 000 туристи. Това е цифрата на хората, които нощуват в местата за настаняване, но почиващите са доста повече. Това се дължи на откритите минерални плажове с басейни и аквапарковете, които са разположени извън самите хотели. По улиците на града има над 70 чешми с течаща минерална вода, напълно достъпни за всеки гражданин и гост на града.

Коя е притегателната сила за туристите и от къде са те? Какъв е техният профил?

Неведнъж съм казвал, че вероятността да не си идвал във Велинград е малка, а ако дойдеш веднъж, неизменно се връщаш, защото ние посрещаме гости – туристи , а изпращаме приятели.

Напоследък се промени профилът на туриста. Все повече семейства почиват тук. Много организации избират Велинград за конференции, а доказали се компании целогодишно провеждат тиймбилдинги в нашите хотели. Комбинацията от подходяща работна среда и възможността за качествен релакс е запазена марка за Велинград. СПА услугите са на изключително високо ниво. Във Велинград може да откриете всички новости в уелнес философията.

Дата: 21.03.2019

Прочетено: 804