Татяна Иванова, изпълнителен директор на Индустриален клъстер „Сигурност“

Татяна Иванова, изпълнителен директор на Индустриален клъстер „Сигурност“

_______

Как оценявате бизнес климата в България през последната година?

В нашия сектор условията за бизнес станаха изключително тежки. Първо – ние доставяме специфични бизнес услуги на възложителите и сме зависими на практика от всяка една промяна в законодателството и регулациите. От друга страна, важен фактор е състоянието на нашите възложители и, когато има някакво въздействие върху тях и тяхната дейност, то това рефлектира и върху нас. Определено за сектора стана много по-трудно да доставя качествена услуга и поради липсата на компетентен и квалифициран персонал, както и поради липса на реални условия за въвеждане на иновативни и полезни модели в процеса на работата ни. На практика, всички знаят, че ни има, когато виждат служителите ни, когато сме до тях при извършване на дейността, а де факто не съществуваме като реално дефинирана „икономическа дейност“ в икономиката ни. Оттам идват и различните нормативни изисквания и пречки пред дейността ни, както и контролът, който се осъществява върху дружествата - като се започне от МВР съгласно специалния Закон за частната охранителна дейност и се премине през цялото законодателство, засягащо търговската ни дейност.

Как се промени браншът през тези 5 години, откакто съществува Индустриален клъстер „Сигурност“?

Секторът се промени, при това - не малко. Клъстер „Сигурност“ с помощта на партньорите си от Българската камара за охрана и сигурност и, най-вече - със съдействието на Българската стопанска камара, която винаги при необходимост ни оказва специализирана експертна помощ, постигна много за отстояване на интересите на сектора при промяна в законодателството, както и при други наболели проблеми. Клъстер „Сигурност“ успя да сложи на масата много от явните проблеми в сектора и да им се обърне внимание. С общи усилия се постигна сериозно изсветляване на сектора, започна да се случава и структурирането на бранша. Има още много задачи пред нас, но най-важното е, че вече се знае - ние сме принципна и отговорна организация, която работи за членовете и сектора. Екипността и откритостта в клъстера са на първо място, както и спазването на закона и правилата на пазара.

Какво малко се знае за Вашата работа?

Интересен въпрос, защото много малко се знае наистина. На практика секторът почти не се познава – като се каже „охранителна фирма“ или „охрана“, обикновено се приема, че това е пазач или човек с не толкова чисто минало – поне доскоро мнението беше такова, макар да смятам, че нещата започнаха да се променят. Малко се знае, че за да стане един гражданин охранител, той преминава през множество проверки – от чисто съдебно минало, през следствените органи, прокуратура, психопреглед и изисквания на назначаващото го дружество. И понякога този човек, назначен вече за охрана, получава минимална работна заплата.

Малко се знае и, че държавата, например, за съжаление често „финансира“ т.нар. „сив сектор“ в бранша, като залага в обществените поръчки за охрана изискването за „най-ниска цена“. И оттам се получават парадокси – да се охраняват на ниски цени важни обекти в нарушение на цялото приложно към нашата дейност законодателство. При една такава поръчка Клъстерът успя да отстои интересите на сектора чрез решение на 5-членен състав на ВАС за компонентите на работната заплата, като заплащане за униформи, нощен труд и т.н., и за какво трябва да бъде заложено в документите по обществената поръчка. Трябва да признаем обаче, че вината е и в нас - че не говорим достатъчно за проблемите и предизвикателствата пред нашия бранш.

Кои са най-сериозните предизвикателства в работата Ви?

Да работиш екипно с хора, да формираш от частния проблем мотивирано решение, което да е полезно за всички, да носиш отговорност за предложенията, които правиш, тъй като те въздействат не само върху членовете на ИКС, а върху целия сектор. Колегите от Клъстера и партньорите са до мен и са невероятни!

С каква мисъл започна днешният Ви работен ден?

Денят ми започва обикновено с една песен на Шер „You Haven't Seen The Last Of Me“ J В живота си се водя от една мисъл на Конфуций: „Не причинявай на останалите това, което не желаеш да ти се случи на теб“. Иначе днес денят ми започна с мисълта: „Ще се получи! Решението от вчера не беше случайност - и без това от три дни го въртиш в главата си. Колегите са до теб!“

Дата: 16.12.2019

Прочетено: 349