В Европа съвременният фасилити мениджмънтът като професия датира от над 30 години. Движен от основната си цел да обединява хора, процеси и технологии, фасилити мениджмънтът се развива от традиционно предоставяне на услуги, до модел за интегрирани бизнес решения, подпомагащи основната дейност на компаниите, като предоставя и нови възможности за подобряване на работната среда.

EuroFM, Европейската фасилити мениджмънт асоциация e неправителствената организация, която обединява европейски университети, изследователски организации, национални асоциации и професионални компании от фасилити мениджмънт индустрията в Европа. От 2018 г. EuroFM стартира инициативата „Посланици на добра воля“ с цел разпространение на добри ФМ практики и извън Европа. Днес EuroFM има свои посланици в над 30 държави от 5 континента. Асоциацията е своеобразна платформа за взаимодействие между ФМ специалисти и по настоящем обединява организации от над 40 държави на стария континент. Развитието на EuroFM зависи и се определя в голяма степен от националните специфики на членовете си. Целта на организацията е да промотира ФМ като професия в Европа и в останалите континенти, да допринася за развитието на членовете си, да разпространява знания и информация за добри практики.

През м. октомври на годишната среща на ЕuroFM, в Анкара, досегашният вицепрезидент на асоциацията Горан Миланов, бе избран за президент на организацията. Горан Миланов е една от най-изявените фигури, както на българската, така и на европейската ФМ сцена. Той е един основателите, дългогодишен член и доскорошен председател на Управителния съвет на Българската фасилити мениджмънт асоциация (БГФМА), която е член на БСК.

“Това е безспорен успех и признание за моя колега и приятел Горан, а и за цялата ни професионална общност. Имах и имам удоволствието да го наследя на поста председател на БГФМА, докато той се зае с европейските и глобални теми в нашата професия”, коментира Иван Велков, настоящ председател на УС на БГФМА.

Горан Миланов е основният проводник на европейските тенденции във ФМ в България. По данни на EuroFM, българският пазар на ФМ услуги и качеството на предлаганите дейности и операции се нареждат на лидерското място сред страните от Югоизточна Европа. Еволюцията на бранша в България е осезаема. Докато преди 15 години ФМ беше свързван предимно с технически услуги, почистване и охрана на обекти, озеленяване и снегопочистване, то сега се търсят и предлагат все повече интегрирани ФМ услуги, които целят ефективност и оптимизиране на процесите по управление и поддръжка на сградите, а оттам и на средата и бизнес процесите на самите клиенти. Все по-широко застъпени са теми, като енергийна ефективност и устойчивост на сградите ни, дигитални технологии, нови мениджмънт процеси и т.н. Подобряването на качеството на живот на сградите и средата за техните обитатели се превърна в цел и посока за развитие. Грижата за околната среда, използването на материали и източници на възобновяема енергия са европейски тенденции, намерили почва и приложение и у нас.

Всичко това не би било възможно без БГФМА, с чието активно участие се постигнаха много успехи, като стартирането на няколко магистърски програми по фасилити мениджмънт, вписването на професията в националния класификатор на професиите, превод на EN 15221, обучения по ISO 4100x и много други.

Дата: 16.12.2019

Прочетено: 1408