Ситуацията от началото на 2020 г. не прилича на нищо, виждано преди това. След години на устойчиви цени и приемливи колебания между добив, производство и потребление, при приемливи за страните от OPEC и OPEC+ нива на добив и цена на нефта от 65-80 $/b, въпреки търговските спорове между САЩ и Китай, намесата на Русия, напрежението в Близкия Изток и бежанския натиск към Турция и Европа, нямаше очакване, дори в най-песимистичните прогнози, за това, което сполетя световната икономика и, в частност - производителите и търговците на петрол.

През последния век потреблението на нефт и продукти от нефтен произход бе в постоянно повишение (с няколко изключения) и общата философия и изработване на сценариите за реакция в случай на събития бяха в посока управление и предотвратяване на недостига на продукти за пазара, поддържане на оперативни, реални наличности, бързо и ефикасно транспортиране и логистика към зоните на високо потребление. Чувството за увереност от простоянно растящо потребление и възможната реализация на всеки добит барел с нефт, а било то и на „по-ниска“ цена, не даде на сектора възможност за адекватна оценка и навременно овладяване на свръхпроизводството и добива на нефт, а това доведе до най-сериозната криза в потреблението и реализацията, позната на съвременния бизнес. Празните магистрали и самолети, паркираните по ж.п. гари влакове, блокираните кораби – това са потребители на продукти за милиони барели нефт в ден, финансирани, произведени, доставени, но отказани от пазара.

Днес нефтеният бизнес приема ситуацията с всички последици и прави своята равносметка. Важни са не щетите, а нивото на съхранение на сектора, неговата виталност, което да даде възможност за изпълнение и развитие на плановете.

Българският пазар на горива не прави изключение от световните обстоятелства и следствия. Тежък период през фавруари – юни, свиване на продажбите с 50-60%, сериозни загуби от преоценка на налични и договорени горива, общ пандемичен риск за персонала. Ако търсим и добри новини, то секторът в България оцеля, намери начин за опазване здравето на персонала и клиентите, продажбите възстановиха своите нива до 85-90% спрямо предходните години, и като цяло пренастрои начина и модела на работа в условия на повишена опасност от разпространяване на вирусната инфекция. Рафинериите в България и региона успяха да намалят своевременно производството в периода март-юни. Няколко месеца по-късно, производителите на горива работят с намален капацитет, като осигуряват само текущите търговски нужди за периода.

Днес цените на нефта и крайните продуктите са стабилни, тенденцията е към минимално повишение, а колебанията са в нормални търговски граници, което определя пазара като „устойчив“. Разбира се, паметта от фавруари-април 2020 г. ще е определящ за сектора и консерватизма, а идеята за постоянното повишение на цените ще е утопия.

В многото критики по отношение на цените в България за периода февруари-април 2020 г. успяхме да докажем, а клиентите приеха еднозначно, че далеч по-важна е цената при рестарта на икономиката през юни, отколкото цената при обявявне на извънредното положение през март. Летният период е изключително подходящ и изгоден за потребителите на горива на българския пазар.

Що се отнася до бъдещето - цените ще следват, както винаги, тренда и пресечната точка на предлагане и търсене. По-евтино ще е там, където има местен добив, производство, по-добра логистика и „силни“ и разумни оператори. Но най-важното за бъдещето на един пазар са възможностите на клиентите - нивото на потребление. Ето това е основен проблем за българския пазар, особено що се отнася до ритейл и крайни клиенти. Когато добавим към това и проблемите на контрабандата и сивия сектор, нещата изглеждат притеснително, даже повече от това.

НАП и Агенция Митници правят усилия за спазване на законността и правилата в сектора. Приемат се редица мерки с цел минимизиране на явлението „нафта в туби“. За съжаление, през последните 10 години все не ни достига нещо, за да отчетем добър краен резултат. БПГА работи за подобряване на климата в сектора и се надяваме съвсем скоро от всички да се спазва един ред за търговия с продукти от нефтен произход в България.

С молба към българските потребители - при всяка ваша покупка настоявайте за регистриране на вашето плащане във фискално устройство, изисквайте вашата касова бележка, получете и я съхранете до напускане на обекта. Така гарантирате приходите в бюджета, ограничавате сивата икономика и ставате проводник на по-добри времена за българското общество и за вашето семейство.

Очакват ни добри времена,

Бъдете здрави!

Дата: 31.08.2020

Автор: Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация

Прочетено: 506