Случвало ли Ви се е да Ви “забие” мобилният телефон или пък лаптопът да “зацикли”, докато си работите? Нещо такова се случи с българската икономика, а и с икономиката на цяла Европа. Докато чакахме пролетта и крояхме планове за смяна на работата, пътуване до Италия, работна конференция във Франция, нови инвестиции от Германия, разхлабване на визовия режим със САЩ и какво ли още не, изведнъж системата блокира.

Диагноза "COVID-19" промени ритъма на живот, на работа и на мислене. Прогнозите за влиянието на коронавируса върху икономиката бяха като Махалото на Фуко – от бързо възстановяване до невъзможност нещата да се върнат постарому.

Страхът и липсата на лидери се усещаха с всяко пускане на телевизора, с разтварянето на вестника, с първите новини в информационните сайтове. Информацията (дори не коментирам достоверността) се лееше отвсякъде. Като истински мазохисти гледахме брифинг след брифинг, а те стигаха до 5 на ден. И хем бяхме информирани, хем нищо не знаехме.

Съвсем за кратко затворихме очи за икономиката и дадохме приоритет на здравето – на нашето и, най-вече - това на близките ни. И когато отворихме очи, понеже чувството за глад лека-полека подразни сетивата, сякаш се събудихме в друг свят, всъщност в два свята - светът на рестартиралите се и светът на тези с изгорелия хард диск.

Този брой на списанието на Българска стопанска камара е посветен на хората и компаниите, които продължиха. Те успяха да се мобилизират, да останат на първа линия, да предлагат услуги, да създават продукти, да опазят здравето на екипите си, да даряват и да се страхуват по-малко! Винаги сме разказвали за успехите и никога не сме слагали цензура на добрите примери в бизнеса. Тази линия започна от първия брой и ще продължи, докато екипът на БСК има сили да създава това списание, да мотивира мениджърите да споделят опит, а читателите да търсят стойностната информация, достоверните икономически анализи и лицата, които променят и движат икономиката напред.

Пожелавам Ви приятно четене и не забравяйте, че за да се случи рестартът, трябва да натиснете копчето. Обикновено процесът зависи от движението и натиска на собствения Ви пръст. Бъдете решителни и здрави!

 

 

Радосвет Радев

председател на БСК

Дата: 15.09.2020

Прочетено: 765