Име: Деница Симеонова

Години: 28

Образование: Магистратура по Електронно управление (на английски език) и Бакалавър по Индустриално инженерство (на английски език) в Технически университет - София. По време на висшето си образование прекарах Еразъм семестър в Universidade de Aveiro, Португалия, и Еразъм практика в GfK NOP, Лондон, Великобритания. Завършила съм Лятна предприемаческа програма (SEP) в колеж №1 по предприемачество в света, според U.S. News & World Report - Babson College, САЩ.

Работа: Мисията ми е да подкрепям учени и инженери от различни области да комерсиализират иновациите си по целия свят. Работя дистанционно от София като мениджър на програмата Leaders in Innovation Fellowships (LIF) на Кралската академия по инженерство на Великобритания. Заедно със сестра ми, развиваме и собствен бизнес - дигиталната платформа за намаляване на хранителните отпадъци в ХоРеКа сектора - Sofia2Go.

Три причини, заради които избра да се върнеш: Като човек, който подпомага предприемачи и развива собствена бизнес идея, виждам в проблемите на страната възможности за намиране на иновативни решения и прогрес. Смятам, че България тепърва ще се развива като тех хъб и възможността да съм част от това развитие ме мотивира силно. Приятелите и семейството ми са другата основна причина да съм тук.

Три неща, които искаш да промениш в България: Бих искала младите българи да са по-уверени и по-смели да променят и въздействат за реорганизирането на системата. Смятам, че корупцията и най-вече нейното неглижиране и приемане от страна на обществото, е другият проблем, който има нужда от скорошно решаване, първата стъпка от което е промяна на начина на мислене от ранна възраст.

Откъде черпиш енергия? От положителните социални инициативи като тези на младежите в програмата ABLE Mentor, от хубава музика и откриването на места с вкусна храна (което е едно от заниманията ни със Sofia2Go).

От какви лидери имаме нужда днес?  От хора, които показват с работата си, че успехът може да бъде заслужен. Само визия и обещания вече не могат да накарат обществото да им се довери, затова все по-често ще виждаме хора на лидерски позиции във всички сфери, които заслужено са се изкачили до тях от нулата.

Ако трябва да избереш един мъдър цитат, с който да започнеш деня си, кой би бил той? Направи нещо днес, за което твоето утрешно аз ще ти бъде благодарно.

 

Дата: 12.01.2021

Автор: БСК

Прочетено: 4747