Иван Портних, кмет на гр. Варна

Какви щети нанесе ковид кризата на Варна и на региона?

Както целият свят, така и Варна бе засегната оперативно от ковид-кризата, което ще окаже влияние и върху следващата година. Въпреки това, ние имаме ясен фокус и цел – Варна да бъде сигурно и спокойно място за живот, образование и бизнес. Община Варна успява да се справи с пандемията и да запази стабилно финансовото си състояние. Tя е с положително салдо, без просрочени задължения, въпреки множеството приложени антикризисни мерки, които се отразяват негативно на бюджета. Това сочат данните от отчета за приходите и разходите в местната хазна за периода 1 януари – 30 септември 2020 г.

Съвсем скоро излезе за втори път кредитният рейтинг на общината, който остава със стабилна перспектива и е равен на този на държавата. Прогнозата е, че Варна ще продължи да показва стабилни финансови резултати и добра кредитоспособност!

Тази година фокусът на работата ни бе изцяло върху важни социално-икономически мерки, с цел максимална подкрепа на хората и бизнеса. Ако трябва да погледнем бюджета, най-много средства - 99 млн. лв., отново са изразходвани за функция „Образование“, която си остава приоритет номер едно за общината, защото сме убедени, че инвестициите в децата и младите хора са най-смислени. Това е около 10 млн. повече от миналата година. Същевременно, таксата за детските градини остана без промяна, а за периода на извънредното положение родителите бяха изцяло освободени от плащането й. Отчетохме ръст и на разходите за заплати и осигуровки, заради увеличение на възнагражденията на работещите в сферата на образованието.

Мерките, ориентирани към бизнеса, са свързани с освобождаване от такса битови отпадъци на фирмите в града, които са спрели да работят заради пандемията, а от тези, които ползват общински помещения и имоти, не събираме наеми.

Успоредно с това, отчитаме и негативна тенденция - туристическият данък спадна близо 3 пъти тази година. Но пак казвам, въпреки всичко това, успяхме да отделим повече средства за социални дейности - с над 5 млн. лв. повече, за здравеопазване – с над 1,5 млн. лв. Въпреки трудностите, осигурихме условията за социалните функции на общината, не спряхме инвестиционната програма и виждате, че през цялата година в обхвата на целия град се случиха доста подобрения в градската среда. Реализирахме мащабни за града проекти. Готови са новото модерно рибарско пристанище в местността „Карантината“ в район „Аспарухово“, новият спортен комплекс със закрита многофункционална спортна зала във Владиславово. Така че - редица важни инвестиционни проекти се случиха и през 2020 г., въпреки пандемията. Вярвам, че ще намерим нужните лостове и механизми и, гледайки с оптимизъм напред, да продължим с подобряването на градската среда.

Разкажете ни за инфраструктурните проекти през 2021 г., пряко свързани с града и региона, които ще подпомогнат бизнеса.

Ще продължим с модернизацията на градската среда във всеки един от районите, защото това е ангажимент, който съм поел пред хората за малките улици, междублоковите пространства, за да може всеки варненец да види промяната пред своя блок, пред своя вход. Успоредно с това, работим и по редица мащабни, не само за Варна, не само за региона, бих казал в национален план проекти, които ще дадат наистина един друг тласък на икономиката ни и до голяма степен ще дадат и един друг модел за развитие на града ни.

Говорите за бъдещата индустриална зона, нека да акцентираме на върху нея.

Индустриална зона Варна е част от няколко свързани проекта, които  в крайна сметка ще дадат възможност за използването на огромния потенциал на града. Изграждаме я съвместно с Община Аксаково, тъй като на наша територия няма големи терени. Тя е разположена на 9000 дка, което я превръща в една от най-големите в страната. Зоната има отлична локация – край АМ „Хемус“, чието изграждане ще превърне обекта в още по-атрактивен. Има жп инфраструктура, наблизо са Летище – Варна и Варненското езеро с пристанищата, което в момента се удълбочава. Този мащабен проект ще даде една нова перспектива за развитието на пристанище „Варна-запад“, но и на частните терминали във езерото. Основният ефект ще бъде осигуряване на възможност за достигане до порт „Варна-запад“ на по-големи кораби, което прави региона много по-атрактивен – и за търговия, и за производство. Цялата тази логистика гарантира силен интерес към „Индустриална зона – Варна“. Извървяхме дълъг път по приемането на ОУП на община Аксаково и вярвам, че с помощта на правителството догодина ще започне изграждането на необходимата за зоната инфраструктура. Целта ни е да привлечем инвеститори с високотехнологични производства. Така ще бъдат открити и много добре платени работни места.

Както и ще привлече хора с висок интелектуален потенциал...

Точно така, защото, Варна разполага с добре подготвени млади и образовани хора, благодарение на 6-те университета в града. За нас е важно тези млади професионалисти да избират морската столица не само като място за обучение, но и като възможност за успешно развитие.

Какво ще представлява индустриалната зона – складови помещения, производствени бази, офиси, комбинация от тях...?

„Индустриална зона - Варна“  ще предполага, освен всичко друго, и възможност за привличане на стратегически за България инвеститори, защото, пак казвам, имаме всичко необходимо – инфраструктура, транспортната свързаност, кадрови потенциал. Тя ще бъде развивана като микс от всички тези възможности, но категорично искам да подчертая, че няма да се допускат замърсяващи производства, както и такива, които са свързани с нискоквалифицирана работна ръка. Напротив, приоритет ще бъдат високите технологии, които да осигуряват възможност за стабилни доходи за хората.

Проектът за индустриалната зона е част от визията ни за трансформиране на икономическия профил на града чрез дигитални, иновативни и зелени решения. Така продължаваме инициативата „Варна – Град на Знанието“, която обединява усилията на местната власт, на държавата, на бизнеса, на образователния и научния сектор за реализирането на пълния потенциал на града ни. Към меморандума, който подготвихме, се включиха 6 нови организации - "Биологичен и здравен клъстер", Клъстер "Изкуствен интелект България", сдружение "Обединено дрон общество", "Май Маркет" АД, "Българска работодателска асоциация иновативни технологии" и "Професионална асоциация по роботика и автоматизация". Меморандумът "Варна - Град на Знанието" вече е подкрепен от шестте университета в града и математическата гимназия, от IT компаниите ScaleFocus, Bulpros, SAP; от „Солвей Соди“ АД, „Агрополихим“ АД, „Планекс Инвест“ ООД, „ФрапортТуин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, „Девня Цимент“ АД, Центъра по хидро- и аеродинамика, Института за пазарна икономика (ИПИ). Принципна подкрепа е заявена от Coca-Cola EuropeanPartners, Microsoft България, KBC Group България.

Освен „Индустриална зона - Варна“, предвиждаме изграждане на високотехнологичен Квартал на Иновациите в местността „Малка чайка”, който да стъпи върху научната инфраструктура на морската столица и да разгърне потенциала на Варна за индустриални и научно-приложни изследвания. Този терен държавата е предоставила на Медицинския, Техническия и Икономическия университети за изграждането на образователна инфраструктура, за кампуси. Целта е да съберем академичния потенциал и бизнеса на едно място - за развиване на нови идеи и реалното им приложение за нуждите на пазара. Такива са и приоритетите на националните програми и планове за следващия програмен период, така че вярвам, че Варна ще бъде мотор на тези инициативи.

Пожеланието ви за 2021 г. - каква да бъде?

Моето пожелание е за здраве, вяра и кураж. Нека изпратим спокойно трудната и изпълнена с изпитания 2020 г., нека новата 2021 г. даде ново начало – за работа, за сбъдване на мечти! Нека бъде мирна, по-успешна и щастлива!

Дата: 11.01.2021

Автор: Наталия Господинова, Дарик радио - Варна

Прочетено: 1063